Міністр інфраструктури відзначив важливість днопоглиблювальних робіт для підтримання конкурентоспроможності українських портів на Азовському морі

У п‘ятницю, 5 червня Міністр інфраструктури України Владислав Криклій відвідав Маріупольський та Бердянський морські порти.

Під час візиту він ознайомився з результатами масштабних проектів експлуатаційного днопоглиблення, проведеними ДП «АМПУ» в акваторії обох портів, обговорив перспективи реалізації інвестиційних проєктів та майбутньої концесії Бердянського порту.

Обсяг експлуатаційного днопоглиблення, виконаного у морських портах Маріуполь та Бердянськ як на замовлення так і власним флотом ДП «АМПУ» у 2019–2020 рр. склав понад 4,4 млн куб. м. Це дозволило через 4 роки поновити прохідну осадку в Маріупольскому порту до 8 м, а в Бердянському порту, саме на цьомутижні — до 7,90 м. Це створило можливість збільшення обсягів суднових партій. Тим самим було покращено конкурентоспроможність українських портів на Азовському морі та умови для українського експорту в цілому, за рахунок здешевлення його логістики та собівартості.

У Маріупольському морському порту Владислав Криклій ознайомився з роботою землесосу «Меотида» філії «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ», який продовжує виконувати поточні завдання з експлуатаційного днопоглиблення у портах Маріуполь та Бердянськ. А також оглянув хід робіт з реконструкції причалу № 4, які веде Маріупольська філія Адміністрації морських портів України, та перебігом реалізації інвестиційного проєкту ДП «ММТП» зі створення нового зернового терміналу в тилу цього причалу.

У Бердянському морському порту Міністр обговорив з портовиками перспективи майбутньої концесії ДП «БМТП». Наразі Бердянською філію ДП «АМПУ» та ДП «Бердянський МТП» спільно з міжнародними експертами компанії «Egis», офісом підтримки реформ Міністерства інфраструктури (в рамках створення Національної транспортної моделі України), розробляється попереднє техніко-економічне обґрунтування для прийняття рішення про доцільність концесії та залучення потенційних концесіонерів.

Владислав Криклій ознайомився із станом реалізації важливих інфраструктурних проектів в рамках перспективного плану розвитку — реконструкції причалів № 6, 7, 8, 9 та морського портового зернового термінала ПрАТ «БЗПТО», а також планами будівництва військово-морської бази.

В ході візиту очільник Міністерства проінспектував реалізацію габаритно-вагового контролю в порту, відмітивши важливість цього заходу для збереження автомобільних доріг, масштабні проекти ремонту яких зараз реалізуються в цілому по Україні та у Запорізькій області.

У підсумку Владислав Криклій зазначив, що незважаючи на кризу, викликану епідемією коронавірусу, та складні умови роботи, пов’язані з безпосередньою близькістю до зони проведення ООС, Маріупольський Бердянський морські порти продовжують розвиватися та демонструють позитивні результати.