На базі навчального центру ВМС ЗСУ почалися українсько-британські навчання «Warrior Watcher-2019»

У Миколаєві, в рамках міжнародного військового співробітництва за програмою НАТО, на базі 198 навчального центру ВМС Збройних Сил України, вперше проводяться українсько-британські навчання «Warrior Watcher-2019».
У них беруть участь військовослужбовці частин і підрозділів Військово-Морських Сил та Військово-Повітряних Сил Збройних Сил України.

Від української сторони керівництво навчаннями здійснює начальник групи супроводу міжнародних навчань, процесу планування та оцінки сил управління бойової підготовки командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 2 рангу Костянтин Плахотнюк, від британської: операційний офіцер 8-го крила охорони і оборони Королівських Військово-Повітряних сил Великобританії капітан Томас Аллен.

Протягом 10 днів учасники навчань пройдуть кілька етапів підготовки. Теоретична частина буде включати в себе вивчення та оцінку ризиків, які можливі при організації охорони і оборони аеродромів. Під час практичного етапу навчань, які відбудуться безпосередньо на аеродромі, військовослужбовці закріплять отримані знання в умовах максимально наближених до бойових. Діючи в складі невеликих мобільних груп вони спробують реалізувати свій план охорони і оборони аеродрому.

Капітан 2 рангу Костянтин Плахотнюк підкреслив, що основна мета навчань, теоретичне і практичне вивчення питань організації охорони і оборони аеродромів і об’єктів інфраструктури за стандартами НАТО. Допомогу в навчанні українських військовослужбовців будуть надавати інструктора 8-го крила охорони і оборони Королівських ВПС Великобританії. Вони ж дадуть оцінку практичним діям наших військовослужбовців.

Представник Великобританії капітан Томас Аллен підтвердив, що задіяні в навчаннях інструктори мають бойовий досвід в питаннях організації охорони і оборони аеродромів. Більшість з них брали участь в різних миротворчих місіях, де безпосередньо займалися забезпеченням безпеки військових об’єктів, в тому числі аеродромів.

Як зазначив в ході церемонії відкриття навчань ТВО заступника командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато, навчання «Warrior Watcher-2019» – це новий етап співпраці і взаємодії Військово-Морських Сил та Військово-Повітряних Сил України з нашими британськими партнерами. Навчання дозволять підняти підготовку особового складу на більш якісний рівень і наблизити до стандартів НАТО.

Олександр Кіндсфатер, АрміяInform