Філія «Дельта-лоцман» презентувала Річкову інформаційну службу на другому форумі регіонів України і Республіки Білорусь

3-4 жовтня 2019 року в м.Житомир в рамках другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, участь в якому взяли Президенти обох країн, пройшов круглий стіл «Розвиток річкового судноплавства на річках Дніпро і Прип’ять».

Під час круглого столу начальник річкової інформаційної служби філії «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» Олексій Ляшенко виступив з презентацією «Річкова інформаційна служба на внутрішніх водних шляхах України (УкрРІС)». Він надав інформацію про функції та структуру УкрРІС, продемонстрував карту розміщення регіональних центрів УкрРІС на річках Дніпро і Дунай та можливості веб-сайту УкрРІС. Також були представлені перспективи розвитку УкрРІС, зокрема розширення зони дії від м.Вишгород до кордону з Республікою Білорусь згідно з концепцією розвитку європейського магістрального водного шляху Е-40.

Презентація УкрРІС викликала значну зацікавленість присутніх, у тому числі Міністра інфраструктури України Владислава Криклія та представників білоруської делегації.

Владислав Криклій пiдкреслив, що розвиток річкового сполучення Е-40 є одним із пріоритетів Президента України, Прем’єр-міністра і Уряду: «Ми маємо спільну мету і всі шанси змінювати геополітичну ситуацію, реалізовувати той інфраструктурний потенціал, який через законодавчі неврегулювання, через відсутність транспортного коридору в останній час був нереалізований. Переконаний, що обидві сторони від цього виграють».

Довідка.
Річкова Інформаційна Служба на внутрішніх водних шляхах України (РІС) створена у 2012 році «з нуля» на базових принципах Директиви 2005/44/ЄС Європейського парламенту і Ради Європи про гармонізовані річкові інформаційні служби на внутрішніх водних шляхах Співтовариства з метою забезпечення умов безпечного судноплавства на внутрішніх водних шляхах України – річках Дніпро і Дунай.
РІС забезпечує зацікавлених користувачів оперативною та довідковою інформацією про умови плавання по водному шляху, стан гідротехнічних споруд, про рух та дислокацію флоту. Надання інформаційних послуг виконується шляхом передачі повідомлень судноводіям (Notices to Skippers, NtS) та відображенням інформації на web-порталі (http://ukrris.com.ua).