Виробництво корветів дозволить залучити до роботи близько 10 тисяч працівників у різних галузях оборонки – Вадим Борисов

Виробництво чотирьох необхідних ВМСУ кораблів за програмою «Корвет» проєкту 58250 дозволить на значний час залучити до роботи близько 10 тисяч працівників у різних галузях оборонки. 

Про це директор ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» Вадим Борисов розповів в ексклюзивному коментарі Defense Express під час зустрічі представників кораблебудівних підприємств м. Миколаєва  з українськими журналістами, що відбулась минулого тижня.

«Якщо ми навіть будемо говорити про один (корвет), то це теж досить багато робочих місць, ця цифра теж буде близька до 10 тисяч. Питання просто в іншому  це робочі місця на більш короткий проміжок часу», – відзначив  Вадим Борисов.

Своєю чергою, при виробництві таких кораблів у досить бистрому темпі (приблизно один на кожні 2 роки), серія лише з чотирьох корветів забезпечить цих працівників роботою на 8-9 років. При цьому, в будівництві візьме участь безліч вітчизняних підприємств, а не лише один «Миколаївський суднобудівний завод».

«Якщо говорити про підприємства, які беруть участь, то тільки лише на перших двох рівнях кооперації близько 100 підприємств українських, які залучені», – підкреслив директор ДП «ДПЦК».

Крім цього, серійне будівництво нових корветів значно відіб’ється й на їх ціні. Нагадаємо, за словами міністра оборони Степана Полторака для повного оснащення навігацією, обладнанням з добудовою потрібно 5,8 мільярда гривень (на момент початку будівництва його вартість оцінювалась у 250 млн євро – прим. ДЕ) на головний корабель проєкту.Однак при серійному виробництві 4-8 кораблів одного проєкту, вартість кожного наступного знижується приблизно на 10%.

«Кожен наступний корабель в серії, коштує дешевше приблизно на 10%. Така динаміка  дешевше приблизно на 10%, якщо брати статистику, вона зберігається приблизно до (будування серії з) 4-8 одиниць. Залежно від проєкту корабля. Далі, там вже стає залежність інша. Але в принципі можна говорити про зниження кожного наступного (корвету) приблизно на 10% його вартості», – наголосив Вадим Борисов.

Українські суднобудівельники також відзначають, що при серійному постачанні будь-яких комплектуючих для кораблів такого типу, їх вартість (при укладенні такого контракту на серію) істотно знижується. Причому це стосується практично всіх систем  від озброєння, до корабельних двигунів, а в сучасному військовому кораблі такі системи складають від 70 до 80% його вартості й лише третина витрат (в середньому) доводиться на будівництво власне корпусу.