АМПУ вітає затвердження Урядом Порядку взаємодії з Державною екологічною інспекцією у разі виявлення випадків скидання суднами забруднюючих речовин у межах акваторії порту

“Рішення, прийняте Урядом на засіданні17 липня2019 року — це довгоочікуваний крок, що відповідає європейській практиці та буде сприяти запровадженню в портахУкраїни цивілізованих та прозорих правил контролю за станом екологічної безпеки акваторій морських портів України”,— відзначив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Порядок взаємодії АМПУ та Державної екологічної інспекції у разі виявлення випадків скидання суднами (плавзасобами) забруднюючих речовин у межах акваторії порту чітко розмежовує сферу відповідальності кожного з учасників і встановлює для них чіткий алгоритм дій. АМПУ, згідно з документом, здійснює моніторинг та контроль екологічного стану акваторій морських портів на предмет їх забруднення. У разі виявлення забруднення АМПУ з метою підтвердження цього факту здійснює відбір проб морської води у фонових точках для визначення концентрацій забруднюючих речовин у місці найменшого антропогенного навантаження та викликає екологічну інспекцію для відбору проб в місці забруднення. Лише після порівняння показників лабораторного дослідження обох проб і фіксації погіршення якості води в місці забруднення за наявності обґрунтованих підстав вважати, що це забруднення відбулося з судна, представники Державної екологічної інспекції України спільно з представниками Морської адміністрації мають право піднятися на борт судна з метою взяття проб на судні.

Порядок прийнятий в редакції Міністерства інфраструктури України та раніше отримав підтримку бізнесу та профільних асоціацій.

“АМПУ вдячна усім експертам, які разом з нашими фахівцями працювали над підготовкою цього Порядку, особливо Державній регуляторній службі та Європейській Бізнес Асоціації, Міністерству інфраструктури та Морській адміністрації. Ми також вдячні Президенту України Володимиру Зеленському та його Офісу за особливу увагу до цього питання. Рішення Кабінету міністрів дозволить нам нарешті запровадити в Україні прозорі правила проведення перевірок та забезпечити ефективну комунікацію між усіма зацікавленими сторонами – адміністраціями портів, екоінспекцією та судновласниками”,— вважає Райвіс Вецкаганс.

АМПУ, як відповідальний водокористувач, що контролює стан акваторії портів і далі буде впроваджувати в Україні європейські підходи і стандарти у забезпеченні екологічної безпеки та взаємодії держави та бізнесу. Наступним етапом має стати затвердження Кабміном порядку забору проб і методики розрахунку збитків, завданих навколишньому природному середовищу в результаті виявлених забруднень.

2019071801