Крейсер “Україна” нам точно не потрібен, а корвет – потрібен дуже, – Міністр оборони України

Президент України Володимир Зеленський відвідав Миколаївський суднобудівний завод, де заслухав пропозиції щодо подальшого використання недобудованого крейсера проекту 1164, колишній «Україна», і ознайомився зі станом виконання Державної програми будівництва кораблів класу «корвет».

Разом з ним на завод прибули керівник Укроборонпрому Павло Букін, міністр оборони Степан Полторак та інші, передає ІншеТВ.

Степан Полторак зазначив, що всього існують чотири подібних крейсера – три з них знаходяться в РФ, один – в Миколаєві. Міністр підкреслив, що озброєння, встановлене на миколаївський крейсер, російського зразка і морально застаріло. Крім того, завдання, яке було покладено на крейсер, а саме супровід авіа-ударних угруповань на далеку відстань, в даний час перед Збройними Силами України не стоїть.

Виходячи з цього, Полторак запропонував Президенту демілітаризувати корабель, а обладнання з нього використовувати для модернізації інших українських суден. Крім того, це допоможе знизити заборгованість по заробітній платі перед працівниками Миколаївського суднобудівного заводу, яка на сьогодні становить 53 мільйони гривень.

Натомість ракетного крейсера міністр запропонував закінчити будівництво чотирьох корветів, які б повністю відповідали стандартам НАТО.

– Крейсер нам точно не потрібен, а корвет – потрібен дуже, – підкреслив міністр оборони.

Пропозиція щодо демілітаризації підтримали працівники заводу. При цьому вони наполегливо цікавилися у Зеленського, коли будуть погашені борги із зарплати.

– Заборгованість вирішимо, але і корвети нам треба будувати. Борги погасимо. Коли? Як я вам скажу? Немає у мене уряду зараз. 53 мільйони перерахуємо до початку будівництва, – заявив Президент.