Хочеш змінити світ – почни з себе! Як в АМПУ відзначили День довкілля

Працівники Апарату управління та філій ДП «АМПУ» організували власні та приєдналися до численних міських акцій з нагоди Всеукраїнського Дня навколишнього середовища (Дня довкілля).

Хочеш змінити світ – почни з себе! Саме під таким девізом напередодні та безпосередньо у День довкілля чимало працівників ДП «АМПУ» з центральних офісів у Києві та в Одесі,а такожу наших регіональних філіях взяли участь у низці подій, приурочених до цього потрібного та суспільно важливого свята. Заходи відбулись за ініціативи керівництва компанії, молодіжної організації морських портів України та  за підтримки первинної профспілкової організації.

Так, кияни приєдналися до відродження парку «Гірка Крістера», де за підтримки КП «УЗН Подільського району м. Києва» висадили п’ять саджанців червоного клену, за що отримали подяку від місцевих активістів, що відстоювали створення парку. Сподіваємось, наші молодесенькі клени стануть справжньою окрасою врятованої від забудови зеленої зони столиці.

Колеги з Головного представництва ДП «АПМУ» в Одесі організували прибирання адміністративної будівлі та прилеглої території на вулиці Ланжеронівській, причепуривши туристичне серце Південої Пальміри після осінньо-зимового сезону.

Співробітники Бердянської філії АМПУ здійснили велике прибирання периметру своїх будівель та прилеглої до них території, облаштували квітники й газони. А також, спільно зі спеціалістами КП «Зеленгосп», здійснили висадку молодих дерев. Тепер, територію Адміністрації морського порту Бердянськ, прикрашають 16 ясенолистих (або американських) кленів. Дерева висадили вздовж нового паркану, на пішохідній зоні, аби вони могли дарувати свою красу та затишок всім містянам.

Наші колеги з Ізмаїльської філії АМПУ свій суботник присвятили підготовці оновленої будівлі морського вокзалу до відкриття. Після закінчення ремонтних робіт приміщення у відремонтованій будівлі потребували генерального прибирання. І тут на допомогу технічному персоналу філії прийшов актив молодіжної організації. Хлопці та дівчата мели і ретельно протирали підлогу, натирали до блиску вікна, мили двері і панелі. Незважаючи на великий обсяг роботи, суботник пройшов дружно і весело!

Колектив Іллічівської філії АМПУ на чолі з Вячеславом Волошиним взяв активну участь в акції з висаджування дерев в оздоровчому комплексі «Альбатрос». Цього року, в рамках «зеленої» ініціативи, учасники акції висадили 11 дерев:7 метасеквой та 4 кущі ялівцю. І якщо з ялівцем ми усі знайомі, то метасеквойя – це унікальне дерево з роду хвойних, сімейства кипарисових. Нині існує єдиний реліктовий вид роду – метасеквойя глиптостробовидна. Вид знаходитьсяна межі вимирання і занесений в Міжнародну червону книгу. Це один з тих видів дерев, які існували на нашій планеті десятки або навіть сотні мільйонів років тому і зараз відноситься до живих копалин. Дерево зростає до 35 метрів заввишки, з діаметром ствола до 2 метрів. Тривалість життя цього унікального дерева складає близько 600 років.

У Маріуполі в рамках вже традиційної акції «Дерева пам’яті», яка проводиться місцевою філією АМПУ в пам’ять про постраждалих на виробництвів Україні, цьогоріч наші колеги висадили липи – дерева, які, завдяки корисним властивостям називають ще «золотими». Загалом було висаджено 6 дерев та 14 декоративних кущів.

Співробітники Адміністрації Миколаївського морського порту з весняним настроєм і бажанням навести лад після зими, впорядкували прилеглу до адміністративної будівлі територію обабіч дороги по вулиці Заводській. Спільними зусиллями зелену зону очистили від сухих гілок та побутового сміття, на газонах та вздовж дороги. Виконати заплановане не завадила навіть дощова погода.

Працівниками філії «Усть-Дунайськ» ДП «АМПУ» було організовано та проведено прибирання та впорядкування прилеглої території морвокзалу після зимового сезону, а колеги з адміністрації порту Ольвія зібралися на весняну толоку, на якій, окрім прибирання навколишньої території, традиційно висадили дерева (липи та катальпи).

Працівники Херсонської філії ДП «АМПУ» взяли участь у толоці з благоустрою ділянки набережної міста, прилеглої до контрольно-пропускного пункту № 4. Набережна – це улюблене місце відпочинку херсонців та гостей міста. Приємно, що відтепер її прикрашатимуть шість нових молодих дерев бундука канадського, висаджених дбайливими руками наших колег. До речі, висадка дерев проходила також в рамках ініціативи «Квітуче місто», що триває у Херсоні. Усі учасники заходу попрацювали злагоджено та весело на благо міста, отримавши чудовий заряд позитиву та відчувши себе єдиною командою!

Мабуть, наймасштабнішою за кількістю учасників та площею робіт стала толока у Южному. Працівники різних підрозділів адміністрації морського порту «Южний» прибрали і зорали близько 1 ґектара, підрізали майже 100 кущів, обкопали майже 70 дерев. Крім того, традиційно прибрали схил вздовж спуску до моря та територію пляжу, очистили зливову каналізацію. В прибиранні взяли участь 119 осіб!

Приємно відчувати, що ми зробили свій внесок у те, аби міста, в яких розташовані офіси АМПУ стали чистішими та зеленішими. Країна – це кожен з нас. Давайте разом змінювати наше життя на краще!

День довкілля відзначають в Україні щорічно у третю суботу квітня, починаючи з 1999 року. Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) — Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля. В Україні свято Дня довкілля прийшло на заміну Всеукраїнської акції «Дерево — Життя».

2019042201