Асоціація «Укрпорт» дуже сподівається, що Міністерству інфраструктури України вдасться переконати Уряд у необхідності і доцільності зниження відрахування з чистого прибутку морських портів

Асоціація портів України «Укрпорт» позитивно сприйняла цю інформацію про те, що Мінінфраструктури розробляє пропозицію в КМУ щодо зниження відсотка відрахування з чистого прибутку для ДП «АМПУ» до рівня 30%, для морських портів – до 50% і для морських портів Азовського регіону – до 0%. 

Адже питання зниження відрахувань до держбюджету частини чистого прибутку стосується членів Асоціації.
Так, з січня 2016 року це питання знаходиться в числі пріоритетних для Асоціації, поряд з питанням про створення Морської Адміністрації України. Численні звернення Асоціації на всі рівні (про що ми інформували морську громадськість) – від Президента, Кабміну, Верховної Ради України до Міністерства інфраструктури України з вимогою зменшення податкового тягаря (в т.ч. і дивідендів) для портів України залишалися без відповіді.
Зауважимо, що Асоціація неодноразово підкреслювала, що навіть при зниженні дивідендів до 30% -50% портові підприємства не зможуть забезпечити оновлення і розвиток своїх виробничих фондів, а всього лише отримають можливість підтримки їх робочого стану.
Пропозиція про зниження ставки дивідендів до 0% для Маріупольського та Бердянського портів було висунуто Президентом Асоціації Круком Ю.Б. 31 серпня 2018 року на Раді Асоціації за участю заступника міністра інфраструктури Ю.Ф.Лавренюка.
Тоді, після обговорення всієї складності ситуації в Азовському морі, Рада підтримала висунуту Асоціацією ініціативу і прийняв рішення інформувати Президента, Кабмін і Верховну Раду України про позицію Асоціації, а також рекомендувати Міністерству інфраструктури України звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо зниження нормативу відрахувань по дивідендах для портів Маріуполь і Бердянськ з 75% до 0%, для інших портів і ДП «АМПУ» – з 75% до 30% і з 50% до 30%.
Асоціація «Укрпорт» дуже сподівається, що Міністерству інфраструктури України вдасться переконати Уряд у необхідності і доцільності такого кроку.