Захистити насамперед Румунію і не дати ВМФ Росії заблокувати, наприклад, Одесу, – Ходжес

Про це заявив колишній командувач Сухопутних військ США в Європі (у 2014-2017 роках), а нині глава відділу стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес в інтерв’ю Delfi.

“Для НАТО і наших країн-партнерів, як Грузія і Україна, щоб протистояти тому, що робить Росія, необхідно створити нашу власну A2/AD (Anti Access/Area Denial) – “захисну сферу” з використанням морських і наземних систем, які допоможуть захистити насамперед Румунію і не дати ВМФ Росії заблокувати, наприклад, Одесу. А це, на мій погляд, може статися”, – сказав він.

Ходжес наголосив, що в українському керівництві є дуже розумні, професійні люди, які намагаються зробити військовий бюджет максимально прозорим, але якщо взяти історію, що спливла кілька тижнів тому, про сина першого заступника секретаря РНБО (Олега Гладковського – Ігоря. – Ред.), який ввозив до України запчастини з Росії і продавав їх армії втридорога, то це неймовірно: “Поки подібне відбувається в Україні, у Заходу зростає занепокоєння. Та й російське керівництво, коли бачить, як люди в Україні втрачають довіру до влади, продовжить тиснути на ці слабкі місця”.

“А між тим, уже вбито тисячі військових! Українські військові сидять в окопах, ніби надворі 1915 рік. А кінця не видно! Вони гідні кращого!” – зазначив генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес.