Ізмаїльский Морський Торговельний Порт першим серед українських портів завершив переоформлення земельних ділянок у повному обсязі

Про це повідомила прес-служба підприємства.

Після реорганізації державного підприємства «Ізмаїльський морський торговельний порт», відповідно до розподільчих балансів, з балансу ДП «ІЗМ МТП» на баланс ДП «АМПУ» відповідно до Земельного кодексу України до ДП «АМПУ» разом з нерухомим майном перейшло і право постійного користування земельними ділянками, на яких це майно розташовано.

На той час це право було лише номінальним, тому що:

1. Право постійного користування земельними ділянками належало ДП «ІЗМ МТП» на підставі Державних актів на право постійного користування землею зразка 1995-1996 років, які не містили кадастрових номерів земельних ділянок, тобто не були зареєстровані в земельному кадастрі, а це, згідно Земельного кодексу, виключає можливість здійснювати відносно них будь-які правочини. Отже, першими діями ДП «ІЗМ МТП» стало присвоєння усім земельним ділянкам кадастрових номерів, а це – 16 ділянок загальною площею більше 120 гектарів, розташованих на території міста Ізмаїл та території Ізмаїльського району. З цією метою була виготовлена технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок, проведена їхня реєстрація в Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Ця робота була завершена наприкінці 2015 – початку 2016 років. І тільки після цього можна було продовжити роботу щодо оформлення земельних ділянок у відповідності із балансовою належністю розташованих на них об’єктів нерухомого майна.

2. Перешкодою для ДП «АМПУ» для реєстрації речових прав на передане нерухоме майно, а саме на найважливіші стратегічні об’єкти – причали, стала відсутність в Україні ще з радянських часів таких термінів як “ширина” і, відповідно, “площа” причалу, які необхідні для державної реєстрації цих споруд як об’єктів нерухомого майна, а також земельних ділянок під ними.

На звернення ДП «ІЗМ МТП» до провідного в регіоні науково-дослідного інституту ДП «ЧОРНОМОРНДІПРОЕКТ» в Україні був визначений термін «ширина» причалу, що дало можливість Ізмаїльській філії ДП «АМПУ» протягом 2015-2017 років зареєструвати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інше речове право на всі 26 вантажні і допоміжні причали і берегоукріплення ВПК №№ 1,2,3, причал портофлоту, а також два причали, пірс і чотири берегоукріплення ВПК–85 км. Починаючи з 2013 року на початок 2017 року ІФ ДП «АМПУ» в Державному реєстрі речових прав було зареєстровано інше речове право на усі об’єкти нерухомого майна, передані йому згідно з актом приймання- передачі майна, майнових прав та зобов’язань від 13.06.2013.

У зв’язку з тим, що крім земельних ділянок, на яких знаходились об’єкти нерухомого майна виключно ДП «ІЗМ МТП» або ДП «АМПУ», були п’ять ділянок, які були для них спільними і у зв’язку з цим підлягали поділу.

На виконання окремого доручення Міністерства інфраструктури України від 06.05.2016 р. № 16/5940-16, ДП «ІЗМ МТП» та ІФ ДП «АМПУ» була утворена спільна робоча група з земельних питань, яка мала розробити схеми поділу п’яти земельних ділянок ДП «ІЗМ МТП» і узгодити акт визначення орієнтовних площ земельних ділянок ДП «ІЗМ МТП», права користування якими мають бути оформлені ДП «АМПУ».

На замовлення ДП «ІЗМ МТП» спеціалістами ДП «ЧОРНОМОРНДІПРОЕКТ» на інженерно-топографічні плани кожної з п’яти земельних ділянок, що підлягали поділу, були нанесені межі земельних ділянок, визначені земельно-кадастровою зйомкою з метою нанесення спеціалістами ІФ ДП «АМПУ» на ці плани переданих об’єктів нерухомого майна. В результаті спеціалістами АМПУ були визначені орієнтовні площі, складений проект акту визначення орієнтовних площ земельних ділянок ДП «ІЗМ МТП», права користування якими мають бути оформлені ДП «АМПУ». Ці документи були надані на погодження ДП «ІЗМ МТП» 25.10.2016.

Угоджений акт визначення орієнтовних площ земельних ділянок ДП «ІЗМ МТП», права користування якими мають бути оформлені ДП «АМПУ», та схеми поділу стали в основою для виконання земельно-кадастрової зйомки п’яти земельних ділянок, що підлягали поділу, завдяки чому з необхідною точністю були отримані площі 36 земельних ділянок, на які вони ділились відповідно до балансової належності розташованих на них об’єктів нерухомого майна. Саме така точність була необхідна для подання клопотання до Одеської обласної державної адміністрації про надання згоди на поділ, яка надана ДП «ІЗМ МТП» розпорядженням ООДА від 08.08.2017 № 696/А-2017. На підставі цього розпорядження була виконана технічна документація із землеустрою щодо поділу земельних ділянок, погоджена розпорядженням ООДА від 08.06.2018 №599/А-2018.

Згідно технічної документації в результаті поділу було сформовано 36 земельних ділянок, з яких: 9 – під майном ДП «ІЗМ МТП», 26 – під майном ДП «АМПУ», 1 – під майном ПрАТ «УДП».

Станом на 05.10.2018 всі 36 утворених в результаті поділу земельних ділянок були зареєстровані в Державному земельному кадастрі і Державну реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Завершальним етапом землевпорядних робіт за погодженням із Міністерством інфраструктури України стало припинення державному підприємству «Ізмаїльський морський торговельний порт» (за його заявами) права постійного користування земельними ділянками на підставі розпорядження ООДА від 06.09.2019 № 1054/А-2018 (на 9 земельних ділянок, з яких 5 – під майном ДП «АМПУ», 4 – під майном Ізмаїльської міської ради) та розпорядження ООДА від 26.12.2018 № 1054/А-2018 (на 27 земельних ділянок, з яких
26 – під майном ДП «АМПУ», 1 – під майном ПрАТ «УДП»).

На підставі розпоряджень Одеської обласної державної адміністрації припинення права постійного користування 36 земельними ділянками державному підприємству «Ізмаїльський морський торговельний порт» зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Враховуючи обсяг і складність виконаних робіт, вони виконані у найкоротші строки, і як результат, ДП “ІЗМ МТП” першим серед українських портів завершило переоформлення земельних ділянок у повному обсязі.

Окремо слід зазначити особистий внеснок та високий професіоналізм Ольги Григорівни Іожиці, провідного інженера служби розвитку інфраструктури (начальник служби – Людмила Петрівна Гірус).

З 01.01.2019 ДП «ІЗМ МТП» на праві постійного користування належить 16 земельних ділянок.