Частка Туреччини в загальному обсязі експорту українських феросплавів знизилася з 25% до 16,8% – виконавчий директор УкрФА

Про це повідомич виконавчий директор УкрФА Сергій Кудрявцев в інтерв’ю “gmk.center”.

– Українські виробники феросплавів у 2018 році збільшили виробництво на 0,8% – до 1,035 млн т. Виробництво феромарганцю впало на 30,6% – до 79,4 тис. т. Але на 6% – до 859,6 тис. т – збільшився випуск силікомарганцю.

На роботу українських феросплавних заводів вплинуло приховане збільшення тарифів на залізничні вантажоперевезення, світове зниження цін на феросплавну продукцію, коливання цін на марганцеву сировину. Це ускладнило планування роботи заводів.

– Обсяг експорту феросплавів у 2018 році знизився на 3,5% – до 904,3 тис. т. У фінансовому виразі експорт скоротився на 12,3% – до $977,8 млн. Найбільшими експортними ринками для українських феросплавів є Європа й Азія. Європейський експорт показав зростання в тоннах на 3,7% – до 517,1 тис. т. Але вартість впала на 4% – до $599,9 млн.

Азійський експорт показав зниження: у фізичному виразі – на 12,4%, до 286,6 тис. т, а у фінансовому – на 24,2%, до $279,6 млн. Але за окремими країнами Азії експорт феросплавів істотно зріс, а саме – в Китай, Індонезію, Бахрейн, ОАЕ, Оман і Саудівську Аравію. Однак обсяги експорту в ці країни не дуже значні порівняно з найбільшим імпортером українських феросплавів – Туреччиною.

– Туреччина для нас цікавий ринок. У країні немає свого виробництва феросплавів. А отже, немає ймовірності потрапити під антидемпінгове розслідування. Доставка Чорним морем швидка і зручна.

У Туреччині багато електрометалургійних потужностей, зростає металовиробництво. Турецьким переробникам вигідно споживати український брухт і феросплави. Але у 2018 році експорт феросплавів до Туреччини скоротився на 40,8% – до $164 млн. Частка Туреччини в загальному обсязі експорту українських феросплавів знизилася з 25% до 16,8%.

Причин тут кілька. Період дії режиму безмитної торгівлі з Туреччиною закінчився, а його продовження затягнулося. Це було пов’язано з позицією нашої швейної галузі. І з 1 січня 2018 року почалася дія мита (феросилікомарганець, феромарганець, феросиліцій по 5%) на феросплавну продукцію.

Також у серпні 2018 року США в два рази збільшили митні тарифи на імпорт продукції зі сталі (до 50%) та алюмінію (до 20%) з Туреччини. Це негативно позначилося на турецькій металургійній галузі й на споживанні українських феросплавів.

Довідка:

Переговори з Туреччиною про створення зони вільної торгівлі – одні з найтриваліших для України. На офіційному рівні країни почали обговорювати створення ЗВТ близько 10 років тому. Анкара зацікавлена в лібералізації торгівлі промисловою продукцією і не готова говорити про спрощення торгівлі сільськогосподарськими товарами. Відповідно, ЗВТ, яка охоплювала б тільки промисловий сектор, вкрай невигідна для України. Наприклад, вітчизняні виробники текстилю, одягу та взуття регулярно звертаються до влади з вимогою припинити спроби лібералізації зовнішньої торгівлі, зокрема з Туреччиною. Тим часом зовнішньоторговельний оборот між нашими країнами залишається профіцитним. У 2018 році Україна експортувала до Туреччини товарів на $2,352 млрд, імпортувала – на $1,714 млрд.