Херсонський суднобудівний завод заборгував за оренду землі, проте хоче викупити 118 гектарів

ТОВ «Смарт-мерітайм груп», що належить Вадиму Новинському звернулось до Херсонської міської ради за дозволом на розробку землевпорядної документації щодо відведення в оренду земельних ділянок шляхом їх викупу. Йдеться про більш ніж 118 гектарів на Карантинному острові, на яких розміщується Херсонский суднобудівний завод.

Питання викликало бурхливі обговоення на сесії міської ради. 

По-перше, підприємство належить політику, який активно підтримує країну-агресора і своїх настроїв ніколи не приховує. То ж чи дійсно на українські економіку та імідж працює підприємство, велике питання.

Підприємству, яке належить людині, політична партія якої виступає за федералізацію, і людині, яка щиро підтримує УПЦ Московського патріархату, морально ми не можемо давати дозвіл саме на викуп нашої херсонської землі. Тому я закликаю депутатів підійти до цього питання з моральної точки зору, не підтримувати цей проект рішення. І можливо на наступну сесію винести проект рішення щодо оренди саме цієї земельної ділянки, а продаж – ми категорично проти і за цей проект рішення ми голосувати не будемо, – зазначив депутат-свободівець Віталій Урбанський.

Ще один аргумент проти «Смарт-мерітайм груп» те, що вже багато років підприємство не сплачує земельний податок (1% від нормативної оцінки ділянки), і не вносить орендну плату. Завод заборгував міському бюджету мільйони гривень. І при цьому тут хочуть отримати міську землю! Депутат Олег Романюк обурений тим, що і близько не постає питання відшкодування збитків підприємством громаді взагалі, як це було у випадку з іншими підприємствами-великими боржниками.

На захист заводу олігарха намагався стати його однопартієць Єгор Устинов. Депутат намагався донести, що саме не прийняття рішень щодо землі призводить до втрат громадою коштів від підприємства. Також він зазначив, що не треба ображати Новинського, який є меценатом.

Але присутні на сесії активісти, які прийшли саме задля цього питання заглушили його виступ викриками «Ганьба!». Цікавою виявилася позиція Херсонського міського голови. З одного боку він має опікуватись надходженнями до бюджету, тому призвав підтримати питання. З іншого – він кинув репліку в бік Устинова: «Читав, який меценат Новинський, утримує футбольну команду у Севастополі. Краще б він нашому «Кристалу» допоміг». Також мер зауважив:

Два роки тому депутати не передали в оренду цю земельну ділянку і через це ми кожного року втрачаємо, я вже не пам’ятаю, чи 12, чи 14 мільйонів, – зазначив Миколаєнко. Але депутатська більшість виявилася на іншому боці. За – 14, проти – 5, утримались – 8, не голосували – 5. Питання не проходить.

www.pik.ua