Держгідрографія взяла участь у третій Підготовчій дипломатичній конференції МАМС

Державна установа «Держгідрографія», у якості Національного члена МАМС, взяла участь у третій Підготовчій дипломатичній конференції Міжнародної асоціації навігаційного забезпечення мореплавства та маякових служб (МАМС), що пройшла з 12 по 14 березня у Туреччині в м. Стамбул. Головною темою конференції стала запланована зміна статусу МАМС з міжнародної асоціації на міжурядову організацію. Мета участі української делегації у заході – отримання актуальної інформації про поточний стан та етапи підготовки до зміни статусу МАМС задля визначення подальших дій України з метою збереження повноправного членства у майбутній міжнародній організації.

До цільової аудиторії конференції увійшли представники дипломатичних відомств і маякових служб членів МАМС. Українська делегація у складі третього секретаря Департаменту міжнародного права МЗС Гоар Габрелян, в.о. начальника ДУ «Держгідрографія» Олександра Щипцова, його заступника Богдана Устименка та начальника міжнародного відділу установи Алли Мягкової взяла активну участь у роботі конференції, провівши низку консультацій з представниками національних членів і Секретаріату МАМС та озвучивши позицію України щодо застосування нормативних механізмів і правових інструментів, спрямованих на зміну статусу МАМС.

Основним завданням Держгідрографії було отримання актуальної інформації про майбутні кроки МАМС та її членів, у першу чергу – Національних членів, поточний стан та етапи підготовки до зміни статусу МАМС з міжнародної асоціації на міжурядову організацію.

«Участь у конференції дозволить визначити і спланувати етапи майбутньої роботи державної установи «Держгідрографія» у якості Національного члена МАМС задля зміни статусу МАМС на міжурядову організацію. «Дорожня карта» з підготовки до майбутньої дипломатичної конференції, яку найближчим часом оприлюднить МАМС на своєму офіційному сайті за результатами роботи нинішньої конференції, стане підґрунтям для проведення консультацій з Мінюстом та МЗС щодо визначення й виконання внутрішньодержавних процедур для забезпечення повноправного членства України у новоствореній міжнародній організації та, завдяки цьому, захисту національних інтересів держави у сфері НГЗ мореплавства», – вважає в.о. начальника ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов.

Окрему увагу спеціалісти приділили вивченню нормативно-правової бази, що слугуватиме для зміни статусу МАМС, питанню застосування офіційних і робочих мов у майбутній міжнародній організації та, відповідно, потенційним фінансовим наслідкам для держав-членів, забезпеченню безперервності функціонування органів Асоціації та її технічної діяльності у сфері навігаційного забезпечення мореплавства, а також збереженню відповідальності перед морською спільнотою і традиційно високого рівня зобов’язань і компетенції.

Разом з національними та промисловими членами МАМС українська делегація ознайомилася з роз’ясненнями Секретаріату Асоціації щодо додаткових переваг від набуття МАМС статусу міжурядової організації (Intergovernmental Organization – IGO), зокрема у частині зміцнення співробітництва між державами-членами МАМС щодо навігаційної підтримки безпеки мореплавства завдяки розробці нової ієрархії керівних документів, стандартів і рекомендацій МАМС, поліпшення гармонізації засобів навігаційного обладнання у глобальних масштабах, зменшення аварійності, зростання ефективності та кращого захисту морського середовища.

Як підсумок, конференція розробила «дорожню карту», що допоможе членам МАМС належним чином підготуватися до ухвалення нової Конвенції МАМС на майбутній дипломатичній конференції, зорієнтуватися у послідовності дій і визначити процедури, необхідні для набуття Асоціацією статусу міжурядової організації.

Довідка: В Україні робота над реалізацією прийнятих рішень та «дорожньої карти», націлених на зміну статусу МАМС, й надалі виконуватиметься у тісній співпраці МЗС та Мінінфраструктури, в особі державної установи «Держгідрографія», із залученням експертної допомоги Міністерства юстиції.