Володимир Омелян заявив, що в планах керівництва АМПУ виділення коштів на ремонт гідроспоруд “у 4 чи 5 портах”

2017-05-15 14:17:09

Про це міністр повідомив під час робочого візиту до Одеської області.



«Цього не робилось ніколи в Україні. На жаль, роками АМПУ була дійною коровою чи то для держави, чи то для окремих приватних осіб. Що робилось з днопоглиблення, його якість і реальні глибини – під великим питанням. З цього року ми закладаємо кошти на гідротехніку, ми докладемо всіх зусиль, щоб зайшли найбільші у світі приватні портові оператори. Для мене дивно бачити опір заходу цих компаній, оскільки насправді вони створюють додаткові робочі місця. В планах компаній DP World, Hutchison Ports не просто оренда потужностей державних підприємств, а й розвиток територій, переробка сировини, експорт з України продуктів з доданою вартістю, генерування прибутку саме в Україні. Цього ніколи не робили»,— наголосив міністр інфраструктури,— «Ми хочемо зробити таким чином, щоб в нашу країну інвестували, щоб українці отримували робочі місця на високотехнологічних виробництвах».
В даний час АМПУ реалізує два незалежних один від одного проекти днопоглиблення в порту «Южний». В рамках одного з них здійснюється поглиблення підхідного каналу та акваторії біля причалів № 5–6. Новим етапом робіт стане доведення глибин до 21 м. Підрядник — China Harbour Engineering Company Ltd — був визначений в ході тендеру. Вартість реалізації проекту складає 586,045 млн грн., що на 253,56 млн грн. менше очікуваної вартості. Згідно з вимогами законодавства, договір між сторонами повинен бути підписаний до кінця травня 2017 року. Терміни реалізації проекту — 2017–2019 рр.
Другий проект передбачає створення водних підходів глибиною 19 м і операційної акваторії глибиною 16 м в районі причалу № 25. Нові потужності забезпечать функціонування одного з найбільших зерноперевантажувальних комплексів в Україні, який будується компанією Cargill. Договір з підрядником, компанією China Harbour Engineering Company Ltd, буде підписаний також в травні 2017 року. Вартість реалізації проекту складає 1,064 млрд грн., планується, що роботи будуть завершені в березні 2018 року.
Нагадаємо, 28 квітня 2017 року АМПУ повідомила про готовність підписати договір з компанією China Harbour Engineering company Ltd. про проведення робіт з днопоглиблення в районі трьох причалів — № 23, 24 і 25 морського порту «Южний» (проект «Реконструкція водних підходів, маневрових зон та операційних акваторій морського порту «Южний»).