Тільки через півтора року українським морякам з “Free Neptune” вдалося повернутися додому

2017-03-02 11:47:29

Наразі семеро членів екіпажу покинутого судна отримали змогу повернутися додому



Сім українських моряків, частина екіпаж теплохода "Free Neptune" (прапор Ліберії), тільки цими днями отримала можливість повернутися додому. 
18 нелегких місяців вони, разом з рештою команди, були змушені виживати на борту покинутого судна в субтропічному кліматі Аравійського півострова, а їх рідні – без грошей на березі. І ось, п’ять одеських і дві маріупольські сім’ї змогли дочекатися своїх близьких. Про це повідомили у  фонді "Ассоль", що надає допомогу мореплавцям.
Free Neptune знаходиться біля берегів Султанату Оман з 2015 року, зараз – в порту Сохар (SOHAR). На борту судна весь цей час перебували 22 українських моряки. Постачання і медичне обслуговування носили нерегулярний характер. Наприкінці 2016 року людям довелося навіть оголосити голодування, щоб привернути увагу до своїх проблем.
Оператор судна, грецька компанія «FREE BULKERS SA», як виявилося, має чималі боргові зобов’язання як перед місцевим агентом, так і перед третіми особами. При цьому, заборгованості по заробітній платі були як перед попереднім, так і перед нинішнім екіпажами. 
Морська адміністрація Ліберії неодноразово повідомляла про можливість позбавлення судна прапора. Постійні заяви представників роботодавця, гарантійні листи від них із запевненням про постачання продуктів і палива, виплати заборгованостей екіпажу по зарплатах не приводило до жодних результатів
У частини моряків з’явилися серйозні проблеми зі здоров’ям, що вимагають кваліфікованої медичної допомоги. Кілька разів над судном стояла загроза знеструмлення. Якби це сталося, "Free Neptune" в неморехідному стані на рейді порту почав би завдавати прямої шкоди не лише життю екіпажу, але й судноплавству та навколишньому середовищу в регіоні.
І ось, як повідомили родичі моряків, завдяки фінансуванню репатріації за рахунок адміністрації морського прапора Ліберії, стало можливим повернення семи українських моряків на Батьківщину. 
Питання про погашення заборгованостей по заробітній платі поки не вирішене. Ситуація з іншими членами екіпажу зараз з’ясовується – повідомили в благодійному фонді.
За інформацією офіційного представника компанії вони готові продати судно, що дозволило б погасити заборгованість перед екіпажем. 
У той же час, підписання угоди через процедурні проблем вже кілька разів було перенесено стороною покупця. Члени екіпажу впевнені, що подібними хитрощами роботодавець затягує вирішення проблеми і вводить в оману представників офіційних органів.

Т / х «FREE NEPTUNE» – IMO: 9146819; MMSI: 636012063; Позивний: A8DF7; Прапор: Liberia [LR]; Рік побудови: 1996
За інформацією від членів екіпажу:
M / s ADVENTURE TWELVE SA. як OWNER / COMPANY / EMPLOYER / MANAGER (Реєстрація -Маршаллови острова),
M / s NEPTUNE SHIP MANAGEMENT PTE LTD, як крюинг-агент (Реєстрація-Сімгапур),
Компанія «FREE BULKERS SA» (Реєстрація-Афіни, Греція), в чиєму оперативному комерційному управлінні знаходився тх «FREE NEPTUNE».