Звільнені у Грузії українські моряки відпливли до Одеси

Українські моряки Юрій Хомич і Володимир Дьяченко, яких перед візитом президента України Володимира Зеленського звільнила з в’язниці влада Грузії, відпливли до Одеси.

Про це 25 липня у Facebook проінформував експрезидент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ в Україні Михайло Саакашвілі.

Українських моряків затримали грузинські прикордонники у листопаді 2020 року. Яхтсмени стверджують, що прямували у бік Туреччини і не планували заходити у порти Грузії. На яхті Insieme перебувало три людини: капітан Хомич, досвідчений яхтсмен, якого найняли за контрактом, Дьяченко та власник яхти, громадянин Грузії Михайло Батурін.

Представник МЗС України у лютому 2021 року вручав ноту тимчасовому повіреному у справах Грузії в Україні через затримання українців, закликав забезпечити об’єктивне розслідування цієї події та звільнити українських громадян.

14 липня Батумський міський суд засудив Хомича і Дьяченка до чотирьох років позбавлення волі за обвинуваченням у незаконному перетині грузинського державного кордону.

Звільнення відбулося в день візиту до Грузії президента України Володимира Зеленського. Сьогодні він прибув в Батумі для участі у міжнародній конференції, присвяченій інтеграції в ЄС. Зеленський особисто обговорював питання звільнення громадян України зі своєю грузинською колегою під час зустрічі в Києві 23 червня, і вже відреагував на звільнення українців.

«З листопада 2020-го ми працювали над звільненням українських яхтсменів Юрія Хомича й Володимира Дьяченка, затриманих у Грузії. Сьогодні Грузія звільнила їх з-за ґрат. Я вдячний грузинській стороні за це рішення, яке відповідає духу стратегічного партнерства між нашими країнами», – зазначив Зеленський.