Проєкт «Пріоритет інтегрованого управління кордонами» у рамках нового мандату місії буде націлений на удосконалення та покращення усіх технологічних процесів у портах України

Начальник регіонального представництва КМЄС Раймондс ДЕЙЧМАНІС проінформував керівництво Морської охорони про задум створення проєкту «Пріоритет інтегрованого управління кордонами» у рамках нового мандату місії. Даний проєкт буде націлений на удосконалення та покращення усіх технологічних процесів у портах України, а також удосконалення системи моніторингу обстановки на морі.

Делегації Консультативної місії Європейського союзу в Україні EUAM Ukraine побували сьогодні одночасно із робочими візитами в Регіональному управлінні Морської охорони та у підрозділах Морської охорони Державна прикордонна служба України, що виконують завдання в зоні Операція об’єднаних сил.

Представникам місії було презентовано склад та основні завдання Морської охорони, втілені кроки реформування, перспективи розвитку та вдосконалення підпорядкованих підрозділів.

Сторони обговорили поточну обстановку на морських кордонах України, у захисті її економічних інтересів у внутрішніх водах, територіальному морі і у В(м)ЕЗ, плани співробітництва, можливості посилення оснащення Морської охорони.

В Маріуполі Голова місії Антті ХАРТІКАЙНЕН зауважив: «В минулому я також був прикордонником, і ваша служба мені дуже до душі. Зараз ми розглядаємо питання щодо створення посади за профілем морської та берегової охорони, в найближчий час буде затверджено кандидата, який буде займатися цим напрямком».
Також, Голова Місії запевнив, що на базі хабу в Маріуполі європейські партнери завжди радо вітатимуть проведення занять, тренінгів чи зустрічей з обміну досвідом, навчання чи конструктивного фахового діалогу.

А початок курсів з навчання персоналу Держприкордонслужби України англійської мови до рівня впевненого самостійного спілкування із урахуванням військової та морської термінології заплановано вже навесні цього року.

Окремо обговорено перспективи вивчення питання щодо направлення персоналу Морської охорони до правоохоронних органів Фінляндії, Естонії та Латвії для участі в обміну практичним досвідом, навичками, проведенням різнорідних тренувань, семінарів тощо.