Український флот провів комплекс навчань та тренувань у морських і прибережних районах Чорного моря

На півдні України проведено плановий комплекс навчань і тренувань з бойової готовності Військово-Морських Сил Збройних Сил України, який здійснювався у взаємодії з підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України.

Учасники заходу перевірили свою готовність до реагування на кризові ситуації та відпрацювали спільні дії корабельним, береговим і повітряним компонентами.

Перед початком навчань упродовж першої половини січня командири кораблів та частин ВМС ЗС України провели низку занять і тренувань з бойової готовності. Після їх завершення у визначених районах розпочалась активна фаза заходу з метою перевірки готовності до нейтралізації загроз з морського напрямку у взаємодії з іншими підрозділами сектору безпеки та оборони країни.

До навчань було залучено корабельно-катерні тактичні групи, літаки, вертольоти, підрозділи артилерії та морської піхоти. Відпрацьовувались питання ведення розвідки, оборони узбережжя й портів, охорони судноплавства тощо.

Серед іншого під час виходу в море екіпажі кораблів і катерів національного флоту у складних умовах провели маневрування у строях та ордерах тактичних груп, здійснили практичні артилерійські стрільби по надводних цілях вдень і вночі та по берегових цілях під час проведення навчання з висадки морського десанту на необладнану ділянку узбережжя. Також військові моряки провели тренування з боротьби за живучість корабля та захисту від підводних диверсантів під час стоянки на незахищеному рейді.

В іншому районі проведення навчань артилеристи морської піхоти ВМС відпрацьовували завдання зі знищення надводних цілей умовного противника, зокрема ворожого морського десантного корабля. За відповідним сигналом військовослужбовці батареї БМ «Град-21» здійснили марш до вогневих позицій, де вогнем з артилерійських систем реактивного комплексу було уражено засоби противника.

Авіаційний компонент навчання здебільшого був представлений гелікоптерами морської авіаційної бригади, яка забезпечувала виконання завдань підрозділів морської піхоти та корабельно-катерної тактичної групи. Екіпажі вертольотів після отримання завдання щодо знищення противника здійснили виліт, пошук, бойове маневрування та ураження цілей практичними пусками некерованих ракет.

До участі в навчаннях долучився підрозділ, на озброєнні якого стоїть український мобільний ракетний комплекс з протикорабельними ракетами Р-360 «Нептун». Отримавши бойове розпорядження, особовий склад підрозділу здійснив марш у визначений район та завдав умовного ракетного удару по противнику.

Результати навчань і тренувань підтвердили, що наші військові моряки можуть успішно впоратися з поставленими завданнями щодо захисту країни від агресії з морського напрямку.

Фото автора, Дмитра Завтонова та  служби зв’язків з громадськістю ВМС ЗС України