У Водолазній школі розпочалися практичні тренування майбутніх інструкторів

На базі Водолазної школи Військово-Морських Сил Збройних Сил України триває 8-тижневий курс фахової водолазної підготовки середнього рівня за спеціальністю «інструктор-водолаз».

Як повідомив АрміяInform начальник циклової комісії Водолазної школи старший лейтенант Владислав Барановський, навчальна програма максимально насичена практичними заняттями та спрямована на поглиблення знань і навичок військових водолазів. Перші два тижні учасники курсу проходили теоретичну частину, наступні шість — відпрацьовуватимуть водолазні спуски в різних умовах та на різних глибинах у відкритому морі.

— Безпосередньо сьогодні курсанти опановують новітню водолазну техніку. Зокрема, навчаються працювати зі шланговим водолазним спорядженням SuperLite 27, здобувають навички ходіння під водою в ботах та орієнтування в підводному середовищі. Попереду на них чекають практичні заняття, на яких вони відпрацьовуватимуть нові види водолазних робіт — водолазний пошук різними способами, водолазне обстеження із застосуванням відеофіксації, суднопідйомні роботи із застосуванням м’яких суднопідйомних понтонів, роботи із застосуванням ручного та гідравлічного інструмента, роботи з водоструменевим обладнанням, електрозварювальні та різальні роботи на затоплених об’єктах. Також працюватимуть із ребризерами — це спеціальне водолазне спорядження замкнутого циклу, — розповів старший лейтенант Владислав Барановський.

До слова, пройти цей курс мають змогу лише ті водолази, які набули необхідного досвіду під час своєї служби і мають не менше 90 годин практики.

Серед них і лейтенант Даніял Жайворонок. Він після випуску з військового вишу проходить службу у Водолазній школі.

Водолаз у шоломі SuperLite 27 готується до занурення. До слова, робоча глибина спорядження —  до 60 метрів за умови дихання повітрям. Може використовуватися без обігріву за температури до 2 градусів Цельсія. Спостерігаємо, як Даніял зникає під водою, а вже за декілька хвилин з’являється на поверхні і показує, що з ним все гаразд. Так декілька разів. Після того, як він повідомляє, що завдання виконано, його піднімають на поверхню, знімають шолом і допомагають звільнитися від екіпіровки. Водолаз доповідає про свій стан.

На запитання, чи не холодно, лейтенант Жайворонок з усмішкою відповідає, що ні, навіть спекотно. Воно й недивно, адже лише пара водолазних калош важить 21 кг (нормальної маси) або 23 кг (обтяжені). У кожній калоші свинцева підошва, латунний носок і шкіряний задник, які кріпляться на дерев’яній устілці. На ній же закріплений верх калоші з прогумованої товстої тканини. Калоші зазвичай безрозмірні. Та незважаючи на всі «обтяження», хлопець із легкістю виконував завдання інструкторів. Він впевнений, що жодних труднощів не виникне, якщо уважно слухати настанови старших і досвідчених водолазів.

— Думаю, що після того як я завершу цей курс, зможу готувати професійних водолазів для нашого війська, — поділився планами на майбутнє молодий офіцер.

 

Армія.Інформ