Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Рамкової угоди між урядом України та урядом Великої Британії

Угода стосується офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Законопроєкт №0143 підтримали 275 народних депутатів на засіданні 27 січня.

Повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ратифікація українським парламентом відповідної угоди дозволяє виконати внутрішньодержавну процедуру.

Процедура пов’язана із набранням чинності цим документом, що своєю чергою сприяє започаткуванню та забезпеченню реалізації спільних проєктів з розвитку спроможностей Військово-Морських сил Збройних сил України.

Рамкова угода була укладена в Лондоні 12 листопада 2021 року і передбачає виділення коштів на будівництво восьми ракетних катерів, придбання у Сполученого Королівства двох тральщиків та створення в Україні двох військово-морських баз.

Важливим є залучення фінансування експортно-кредитного агентства Великої Британії у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

За кредитні гроші планують побудувати 8 ракетних катерів для українського флоту. Два на підприємствах Об’єднаного Королівства, решту – в Україні.

Офіційна підтримка українській стороні складається з позик UKEF (Агенція експортного фінансування Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії) з експортного фінансування та банківських позик, сума яких не перевищує 750 та 950 млн фунтів стерлінгів або еквівалент у доларах США чи євро відповідно.

Строк погашення кредиту за кожним контрактом не перевищує 10 років.

Ознайомитись з Законом № 0143 можна тут.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року у Британії в присутності президента Зеленського підписали меморандум, що передбачає переоснащення Військово-морських сил ЗСУ.