​​Сьогодні Україна вивела в космос свій супутник «Січ-2-30»

Про те, що Україна вивела в космос супутник «Січ-2-30», у своєму telegram-каналі повідомив Президент України.

«Переконаний, трансляцію запуску дивилися тисячі українців. Я теж, затамувавши подих, стежив онлайн, як ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX стартує з мису Канаверал у США з нашим космічним апаратом, як відокремлюється перший ступінь, і не стримував радості, коли стало зрозуміло, що запуск відбувся успішно.

Супутник дистанційного зондування Землі «Січ-2-30» розробило та виготовило ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля» разом з іншими українськими підприємствами. Це повністю вітчизняна розробка.

Нинішній успішний запуск став першим за останні десять років виведенням у космос українського супутника. Тож з особливою гордістю хочу відзначити та подякувати українським конструкторам, інженерам, ІТ-фахівцям та випробувачам, які вкотре підтвердили свій високий рівень. Вони довели спроможність створювати нові зразки сучасної космічної техніки та утверджувати Україну як потужну космічну державу.

З упевненістю можу сказати, що сьогодні ми маємо ще один успішний приклад плідної співпраці українських і американських компаній у сфері мирного освоєння космосу», – йдеться у дописі Президента України.

Нагадаємо, супутник «Січ-2-30» розроблявся в рамках Національної космічної програми України і призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль і передачі інформації отриманих зображень наземному інформаційному комплексу космічної системи.

Як нагадав співробітник NASA український письменник Дорж Бату, апарат виготовлений у Дніпрі КБ “Південне” у рамках Національної космічної програми Державного космічного агентства України. “Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля” уклало контракт з європейською компанією ISILAUNCH, а та в свою чергу співпрацює з компанією SpaceX щодо доставки вантажів на орбіту.

“Камери в нього непогані. Роздільна здатність на місцевості 7,8 метра, можна буде розрізнити кожен будинок. Захоплення – 46,6 кілометра. Це особливо важливо для складання точних мап, наприклад, лінії розмежування і Криму. Є також інфрачервоний сканер.

Висота кругової сонячно-синхронної орбіти 682-663 кілометра. Маса супутника близько двохсот кілограм. Інклінація 98,1 градуса. Період обертання 98,03 хвилини. Система корекції складається з системи астрорієнтації, датчика кутових швидкостей і магнітометра. Корекція здійснюється не двигунами на паливі, а маховиками. Хороша і надійна, як на мене, система орієнтації малих супутників, котра не потребує заправки паливом.

Супутник буде методично сканувати поверхню України і у військових нарешті буде інструмент для розвідки. Даними користуватимуться також і науковці. Будуть видні вирубки карпатських лісів, забруднення річок, озер та морів, пожежі, а також пересування агресора по тимчасово окупованих територіях”, – додав він.

Передбачається, що супутник працюватиме 3 роки (замість запланованих 5), оскільки Січ-2-30 запустять на нижчу орбіту, ніж очікувалося. Джерело: https://censor.net/ua/v3309818