Міжнародна гідрографічна організація працює над оновленням Статуту регіональної Гідрографічної комісії по Середземному та Чорному морях

Відбулося перше онлайн-засідання Робочої групи з перегляду Статуту регіональної Гідрографічної комісії по Середземному та Чорному морях (MBSHC) Міжнародної гідрографічної організації (МГО).

В онлайн-заході взяли участь представники України (а саме – постійний член Робочої групи  начальник відділу міжнародних відносин управління міжнародних відносин та комунікацій з органами державної влади ДУ «Держгідрографія» Алла Мягкова), Туреччини, Грузії, Франції, Іспанії, Греції, Хорватії, а також помічник директора МГО пан Ів Гійам.

Робоча група на чолі з Іспанією була створена у травні поточного року. Першочерговою метою є приведення Статуту групи у відповідність до рішень 2 сесії Асамблеї МГО (квітень 2020 року) та 4 сесії Ради МГО (листопад 2020 року), в тому числі до оновленої резолюції МГО 2/1997 «Заснування регіональних гідрографічних комісій (РГК)» із внесеними поправками.

Відтоді члени робочої групи розробляли поправки, доповнення та зміни до чинного Статуту й працювали шляхом листування. Україна також надала свої пропозиції та корективи до Статуту MBSHC, які були підготовлені управлінням міжнародних відносин та комунікацій з органами державної влади.

Гідрографічний інститут ВМС Іспанії із залученням експертів Секретаріату МГО провів масштабну роботу зі зведення всіх пропозицій, отриманих від членів Робочої групи.

Результатом стала перша редакція проєкту оновленого Статуту, яку й обговорювали під час відеоконференції. Учасники засідання проаналізували поправки, що стосувалися цілей комісії, процедур голосування, які наразі мають враховувати новітні реалії щодо проведення міжнародних заходів у гібридних та онлайн-форматах, порядку проведення конференцій MBSHC, підготовки підсумкових протоколів конференцій, редакторських правок тощо.

Наразі Іспанія як голова MBSHC поширила актуалізований проєкт Статуту MBSHC для подальшого аналізу й опрацювання членами робочої групи.

Варто зазначити, що пропозиції, подані Держгідрографією, були схвалені і враховані членами робочої групи в першій редакції оновленого проєкту Статуту MBSHC майже в повному обсязі.

 

Повідомляє Держгідрографія.