У Військово-Морських Силах підбито підсумки діяльності за 2021 рік

15 грудня на базі 59-го будинку офіцерів м. Одеса, під керівництвом командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України контр-адмірала Олексія Неїжпапи проведено підведення підсумків діяльності Військово-Морських Сил Збройних Сил України за 2021 навчальний рік.

Про це повідомила Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

У заході взяли участь представники Командування національного флоту, командири військових частин, установ та органів військового управління.

Військовим керівництвом було підсумовано основні напрями діяльності виду Збройних Сил України, серед яких стан бойової підготовки, відновлення боєздатності сил (військ), розвиток системи управління, логістичне забезпечення, стан розвитку професійного сержантського і старшинського складу, результати оперативної підготовки та подальші перспективи розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України у 2022 році тощо.

Підсумовуючи роботу за 2021 рік командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа відмітив головні досягнення у зміцнені обороноздатності країни і стримані російської агресії, а також перспективи подальшого розвитку національних ВМС.

Зі слів командувача, зростання бойових спроможностей українського військового флоту став можливим завдяки плідній та досконалій праці всього особового складу та всебічній підтримці з боку вищого військового та політичного керівництва держави, а також міжнародних партнерів держав-членів та партнерів НАТО. На високому рівні проведено не тільки планові заходи зі спеціальної та бойової підготовки але і міжнародні навчання, серед яких зокрема українсько-американське навчання серії “Сі-Бриз”, яке цього року було наймасштабнішим, про що свідчила рекордна кількість держав-учасниць.

– Протягом останніх років Військово-Морським Силам було приділено значну увагу, як з боку Президента країни, так і керівництва Міністерства оборони, Верховної Ради, Генерального штаба, РНБО та інших органів державного управління. Комітет національної безпеки та оборони підтримав пропозиції флоту щодо стратегії розвитку українських ВМС. Цього року була введена в дію концепція розвитку ВМС України до 2026 року, яка охоплює всі пріоритетні напрями діяльності національного флоту і формує перспективу розвитку. Цей документ є базовим у формуванні спроможностей ВМС на найближчі 5 років, – зазначив очільник українських ВМС.

Окрім того, контр-адмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що завдяки підписанню рамкової угоди між урядом України та Королівства Великої Британії стало можливим досягнути домовленості щодо будівництва ракетних катерів, закупівлі протимінних кораблів, ракет класу море-море і будівництва для ВМС України двох військово-морських баз. Триває розвиток берегових ракетних військ, серед яких подальше формування підрозділів з протикорабельними ракетними комплексами “Нептун”.

Створення державної інтегрованої системи висвітлення надводної обстановки – теж є одним з пріоритетів діяльності флоту. Дана програма – це об’єднання зусиль всіх державних структур, які мають можливості відслідковувати надводну обстановку в Азово-Чорноморському регіоні з метою висвітлення надводної обстановки навколо України і оперативного на неї реагування. Варто відмітити, що отримані у цьому році безпілотні літальні комплекси “Bayraktar” вже успішно виконують завдання за призначенням.

– Ми поступово набуваємо відповідних спроможностей і я думаю, що 2023 рік має стати для нас визначним. Це стосується не тільки отримання нових кораблів та ракетного озброєння і переоснащення морської піхоти технікою, а й підготовки особового складу, – зазначив керівник українського флоту. – Першим і головним пріоритетом підготовки у національних ВМС буде, як і раніше, готовність до виконання завдань в зоні проведення ООС, де ми беремо участь не тільки силами морської піхоти та артилерії, а й корабельним складом, підрозділами підтримки тощо. Наша з вами мета – захист українських громадян від будь-яких викликів з боку країни-агресора. Все, що вже зроблено і що ми з вами зробимо в подальшому, спрямовано саме на досягнення цієї мети.

Окремо було зосереджено увагу на подальшому впроваджені стандартів Північноатлантичного Альянсу та опанування нового озброєння, яке надходить від країн-партнерів.

Також розглядалось втілення системи зворотного зв’язку між вищими військовими навчальними закладами та командирами підрозділів щодо якості підготовки молодих офіцерів, що дасть змогу враховувати під час подальшої підготовки курсантів сучасні вимоги флоту та корегувати навчальний процес.

В ході свого виступу, командувач ВМС поставив завдання командирам підрозділів та окреслив подальші напрями розвитку, серед яких нарощування оперативних спроможностей, бойової та мобілізаційної готовності тощо.

– Сьогодні ми можемо констатувати той факт, що Військово-Морські Сили впоралися з завданнями, які було поставлено на 2021 рік. Ми маємо багато здобутків, але багато викликів і подалі вимагають нашої уваги та роботи. Я хочу побажати всім командирам та начальникам досягнути значних результатів своєї діяльності у наступному році.

Підсумовуючи, очільник національного флоту подякував командирам військових частин, установ та органів військового управління Військово-Морських Сил ЗС України та їхнім підлеглим за роботу, яка була проведена у 2021 році.

Закінчився захід нагородженням кращих військовослужбовців та підрозділів за результатами бойової та повсякденної діяльності за підсумками року, що минає. Серед нагороджених начальник штабу – заступник командувача ВМС ЗС України віце-адмірал Андрій Тарасов, якого заохочено орденом “Богдана Хмельницького”.