Росіяни починають “фабрикувати інциденти” в Чорному та Азовському морях

9 грудня ФСБ РФ  повідомили, що корабель ВМС України “Донбас” знаходиться в безпосередній близькості від Керченської протоки та створює загрозу безпеці мореплавання. Що відомо і чого очікувати.

“В даний час “Донбас” знаходиться на відстані 18 морських миль до Керченської протоки, вимоги змінити курс не виконує. Вказані дії створюють загрозу безпеці мореплавання”, – заявили у ФСБ.

За даними російської спецслужби, вранці у четвер корабель управління “Донбас” ВМС України знявся з рейду порту Маріуполь і вирушив у напрямку Керченської протоки. “Заявок відповідно до Обов’язкових ухвал у морському порту Керч, затверджених наказом міністерства транспорту РФ від 21 жовтня 2015 р. № 313, на проходження Керч-Єнікальським каналом українською стороною подано не було”, – додали у ФСБ.

О 13:45 корабель берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії, що супроводжує “Донбас”, попередив про необхідність дотримання російського законодавства в частині, що стосується подання необхідних заявок на проходження Керченською протокою.

“Отримано відповідь, що слідувати через Керченську протоку не планує”, – повідомили у ФСБ.

Згодом у ФСБ заявили, що “Донбас” змінив курс, проте на запити не відповідає.

“Корабель управління “Донбас” ліг на зворотний від Керченської протоки курс, на запити не реагує. Дії екіпажу українського корабля розцінюються як провокаційні і такі, що створюють загрозу безпеці мореплавання”, – повідомили у ФСБ РФ.

Азовське море є акваторією спільного користування України та РФ, тому українські кораблі мають право перебувати там на законних підставах.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, коментуючи інформацію про рух корабля МВС України “Донбас” до Керченської протоки.

“Чергові інформаційні вкиди з боку Росії. Дуже дивно, що російські спецслужби побачили загрозу з боку пошуково-рятувального судна – судна без зброї, в той час коли кораблі ФСБ постійно знаходяться на відстані 2 кілометрів від Маріуполя та Бердянська. Російські кораблі озброєні гарматами 30 мм. В цілому ж – Азовське море – це акваторія спільного користування, ми там знаходимось на законних підставах. Те, що вони подають відстань 18 миль (40км) за небезпеку для них, говорить лише про чергові маніпуляції”, – повідомив Резніков.

Інформація про загрози в Азовському морі з боку корабля ВМС України “Донбас” є фейком ФСБ Росії, заявили у прес-цетрі Об’єднаних сил.

“Щодо фейкових заяв ФСБ РФ у мережі інтернет. Пресслужба ООС повідомляє, що судно ВМС Збройних Сил України “Донбас” не заходило у чутливі зони. Корабель виконує завдання у своїх територіальних водах. На даний час “Донбас” повертається на базу”, – йдеться у повідомленні. 

Заяви з боку Росії про нібито просування українського корабля у бік Керченської протоки є інформаційною атакою, про це пізніше заявив міністр оборони Олексій Резніков в ефірі програми “Право на владу”.

“Була провокаційна заява російської сторони, з боку ефесбешних кораблів, нібито наш український корабель становить загрозу і майже атакував Керченську протоку. Насправді це дуже дивно, тому що це пошуково-рятувальне судно наше, без озброєння, яке виконувало свою роботу, перебувало за 18 морських миль (більш як 33 км) в Азовському морі, яке є морем спільного користування. Тобто ми абсолютно на законних підставах там перебували. Цікаво, що ця провокаційна інформаційна атака була зроблена під час розмови Президента України Володимира Зеленського з президентом США Джозефом Байденом”, – розповів Резніков.

За його словами, загрози для українського корабля й екіпажу немає, він “уже майже повернувся в порт, жодних інцидентів не сталося”.

Провокація ФСБ на Азові найвирогідніше відбуваються через резолюцію Генасамблеї ООН щодо мілітаризації РФ Чорного та Азовського морів, яка була схвалена саме 9 грудня, а фабрикація “інциденту” росіянами як раз “перебиває” цей вкрай болючий для агресора факт.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав експредставник президента в Криму Борис Бабін.

“Сьогодні (9.12.2021 – Ред.) росіяни весь день, і через медіа, і “офіційними заявами” ФСБ, займаються нагнітанням напруженості через маневри корабля ВМС “Донбас” у Азовському морі, який нібито хоче пройти Керченську протоку. Ну а агресор вже повідомляє про готовність за таких обставин знищити судно.

При цьому насправді росіянам добре відомо про справжню ситуацію. “Донбас” проводить на акваторії планові навчання, а Україна завчасно перекрила морський район їх проведення, щоб не заважати судноплавству.

Це доволі рутинна справа для військових моряків, та й судно забезпечення за визначенням не може становити певну “загрозу” будь-кому.

Але подальші провокації з боку агресора звісно не виключені. Бо сам факт перебування на Азові бойового прапору українського війська є для них фантомною трагедією. Чи піде агресор на напад на “Донбас” який очевидно не буде при цьому у Керченській протоці (бо завдання у корабля геть інші) – питання відкрите”, – написав він.

“Метою провокації звісно можна вважати й спекуляції на фоні спілкування Байдена та Путіна. Але я упевнений, що справа в резолюції Генасамблеї ООН щодо мілітаризації РФ Чорного та Азовського морів, яка схвалена саме 9 грудня. Фабрикація “інциденту” росіянами як раз “перебиває” цей вкрай болючий для агресора факт”, – резюмував Бабін.