Міністр фінансів Сергій Марченко: Без кадрових змін забезпечення належного функціонування Податкової та Митниці було неможливим

Без кадрових змін забезпечення належного функціонування Податкової та Митниці було неможливим.

Про це розповів Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю «Інтерфаксу».

За словами Міністра, дуже важливо, щоб податкова і митниця наповнювали бюджет, особливо у нинішній ситуації, коли державі життєво необхідні кошти, аби забезпечити фінансову стабільність, виплачувати пенсії, зарплати медикам та вчителям, утримування боєздатну армію. Однак керівники ДМС і ДПС не впоралися із визначеними їм завданнями і не виправдали очікувань.

«Безумовно, реалії з пандемією, карантином вносять свої корективи і є об’єктивні чинники, чому може бути недобір. Але ж подивіться на цифри: митниця не виконала план за 2019 рік на 56 млрд грн, розпис першого кварталу майже на 20 млрд грн. Те саме з податковою: якби не було одноразових надходжень до бюджету від НАК “Нафтогазу”, план першого кварталу не був би виконаний на 15,5 млрд грн», – зазначив Сергій Марченко.

Міністр також розповів, що останнім часом все більше і більше скарг надходило від бізнесу в сторону методів роботи податкової та митниці. Зокрема, мали місце затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ, безпідставне блокування податкових накладних, що призводило до блокування діяльності активних підприємств з сотнями й тисячами робочих місць.

Крім того, на митниці зафіксовані порушення при митному оформленні товарів – це стосується і визначення митної вартості, і недотримання строків митного оформлення. Досі не запущено систему автоматичних сканерів на пунктах пропуску.

«В умовах пандемії та економічної кризи державі потрібні дієві фіскальні органи і швидкі результативні дії щодо боротьби з тіньовими схемами з метою наповнення бюджету. Однак, виконувати плани треба не за будь-яку ціну. Тиск на бізнес чи якісь силові практики є неприпустимими. А тут якраз і є питання до ДПС і ДМС про їх виконання плану за будь-яку ціну. Тож, є достатні підстави для об’єктивного розслідування їх діяльності правоохоронними органами», – сказав Міністр фінансів.

Сергій Марченко наголосив, що кадрові зміни – це тільки перший крок до рестарту служб. Невдовзі в обох відомствах будуть повноправні професійні керівники, які забезпечать в першу чергу кадрове посилення далі по системі.