В ДСНС відбувся онлайн-брифінг щодо ситуації із пожежами в екосистемах України та стану забруднення атмосферного повітря

23 квітня під час онлайн-брифінгу директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук та директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда поінформували громадськість та представників ЗМІ про хід ліквідації пожеж в екосистемах України, а також про стан забруднення атмосферного повітря.

“Завдяки заходам, що вживаються, кількість осередків горіння та їх площі у зоні відчуження та у Житомирській області продовжують зменшуватись. Так, в зоні відчуження на всіх трьох осередках розповсюдження пожеж немає. Сили й засоби працюють по периметру та в середині осередків, де це можливо”, – сказав Володимир Демчук.

Він додав, що основні зусилля наразі зосереджені на гасінні трави і лісової підстилки на ділянці Рудьки — Буряківка.

“Вчора, 22 квітня, через сильні пориви вітру на цьому осередку виникали локальні загоряння, на які оперативно реагували наземними силами, а також із застосуванням авіації, якою було скинуто 370 тонн води. Продовжується створення мінералізованих смуг у лісових масивах, прокладання дороги для доступу пожежної техніки і особового складу до осередків горіння”, – повідомив Володимир Демчук.

“У Житомирській області, на сьогоднішній ранок ліквідовано два осередки поблизу сіл Бережесть та Гладковичі. Інші локалізовані осередки не становлять загрози, відкритого вогню там не спостерігається. Продовжується проливання пеньків та залишків деревини, а також створення мінералізованих смуг”, – сказав  директор Департаменту.

Очільник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда повідомив, що протягом минулої доби на території зони відчуження та півночі Житомирської області погодні умови суттєво не змінилися.

“Переміщення продуктів горіння, які викидаються в атмосферу, відбувається у південному напрямку зі швидкістю 10-15 км/год: із зони відчуження — на західні райони Київської області, а з північних районів Житомирської області — в напрямку міст Коростень та Житомир”, – зазначив він.

“Хімічне забруднення атмосферного повітря у Києві знаходиться переважно на рівні, характерному для квітня місяця. Відмічається перевищення гранично допустимих концентрацій по діоксиду азоту, а також частково по діоксиду сірки і формальдегіду. Радіоактивне забруднення в Київській та Житомирській областях залишається в межах природного фону. Повітряну міграцію цезію-137 не зафіксовано”, – додав спікер.

Микола Кульбіда зауважив на тому, що напрям вітру найближчими днями буде мінливим.

“За таких умов, коли вітер часто змінює свій напрямок, не слід очікувати значного поширення за межі зони відчуження і півночі Житомирської області тих забруднюючих речовин, які можуть виділятися під час пожеж”, – підсумував він.