Укргідрометцентр: Радіаційної загрози ситуація з атмосферним повітрям у Києві не несе

Українським гідрометцентром, разом з іншими гідрометеорологічними організаціями, ведеться постійний моніторинг як на території Зони відчуження, так і на всій території України.

“Для цього у нас працюють 129 постів спостережень за станом забруднення атмосферного повітря. В Києві їх налічується 16 і щоденно ми отримуємо найсвіжішу інформацію на приладах, які є повіреними, на методиках, які є затвердженими, і таким чином, сумніватися в достовірності даних, отриманих лабораторним шляхом, не можна. Ми з упевненістю можемо стверджувати, що упродовж учорашнього дня та ночі, у Києві дійсно спостерігалось високе забруднення атмосферного повітря. Найбільше забруднення було викликане твердими домішками (завислими речовинами), перевищення концентрації яких було у 2-3 рази”, – сказав під час онлайн-брифінгу 17 квітня директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

Він вкотре наголосив, що радіаційної загрози ситуація з атмосферним повітрям у Києві не несе.

Відповідаючи на питання журналістів, Микола Кульбіда також повідомив, чому дані з онлайн-ресурсів вимірювання стану забрудненості повітря відрізняються від тих, які фіксуються Центральною геофізичною обсерваторією.

“Наразі існує багато онлайн-ресурсів, телеграм ботів та сайтів, які займаються екологічними питаннями та проблемами. Один із таких ресурсів показує рівень забруднення атмосфери по будь-якій частині світу. Хотів би зауважити, що ті методики і інструменти, які використовує ресурс для отримання такої інформації, – вони є дистанційними, супутниковими, переважно, і є окремі бортові системи, які дозволяють дещо визначати в атмосферному повітрі. Але похибка їх настільки висока, що може відрізнятися в десятки, а то й в сотні разів від реальної ситуації”, – сказав Микола Кульбіда.

Він наполегливо порекомендував громадськості не користуватися ресурсами, в яких за якість і достовірність інформації відповідальності ніхто не несе.

“Це є дезінформацією наших громадян, і цього допускати не можна”, – сказав він.