Євросоюз очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного доступу усіх суден до та з Азовського моря через Керченську протоку – Боррель

Про це йдеться в Заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені Європейського Союзу щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Заява була оприлюднена разом з продовженням ще на 6 місяців санкцій Евросоюзу за анексію Криму Російською Федерацією.

Через шість років після незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією Європейський Союз залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності України.

Європейський Союз вкотре підтверджує, що не визнає та продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Анексія Криму й досі є прямим викликом міжнародній безпеці. Вона несе серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, що захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав.

Європейський Союз залишається відданим повному дотриманню своєї політики невизнання, зокрема й за допомогою обмежувальних заходів. ЄС знову закликає країни-члени ООН розглянути можливість ухвалення подібних заходів з невизнання згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 68/262. Європейський Союз не визнає і не визнає у майбутньому вибори, які Російська Федерація проводить на Кримському півострові.

Посилення мілітаризації півострова продовжує чинити негативний вплив на безпекову ситуацію у регіоні Чорного моря. Порушуючи міжнародне гуманітарне право, жителям Криму нав’язують російське громадянство та призов до збройних сил Російської Федерації. Невиправдане застосування Росією сили проти України, що відбулося 25 листопада 2018 року, нагадує про негативний вплив незаконної анексії на стабільність регіону. Повернення незаконно захоплених українських моряків та суден, згідно із розпорядженням Міжнародного трибуналу з морського права, відбулось зі значною затримкою у другій половині 2019 року.

Європейський Союз засуджує будівництво Керченського мосту без згоди України та нещодавнє відкриття його залізничної секції. Це — кроки до подальшої примусової інтеграції незаконно анексованого півострова із Росією та ще одне порушення суверенітету та територіальної цілісності України. Євросоюз очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного доступу усіх суден до та з Азовського моря через Керченську протоку згідно з нормами міжнародного права. Незаконні обмеження такого доступу й досі тривають і мають негативні економічні наслідки для українських портів на Азовському морі та цілого регіону.

Відколи Російська Федерація незаконно анексувала Крим, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилась. Мешканці півострова зіштовхуються із систематичними обмеженнями засадничих свобод, таких як свобода вираження, релігії чи віросповідання та об’єднань, а також права на мирні зібрання. Згідно з  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 74/168 від 18 грудня 2019 року, вкрай важливо, аби регіональні та міжнародні механізми з моніторингу за правами людини, а також неурядові правозахисні організації мали безперешкодний доступ до Криму і Севастополя.

Права кримських татар також серйозно порушують. Це відбувається через закриття їхніх медіа, заборони діяльності Меджлісу, органу самоуправління кримських татар, та переслідування їхніх лідерів і членів спільноти. ЄС очікує, що Росія повністю відмовиться від цих рішень і припинить тиск на кримськотатарську спільноту. Кримські татари, українці та всі інші етнічні та релігійні групи півострова повинні мати можливість зберігати та розвивати свою культуру, освіту, ідентичність, традиції та культурний спадок, які наразі опинилися під загрозою через незаконну анексію.

Окрім того, Російська Федерація має припинити зміни демографічної структури населення півострова шляхом переселення власного цивільного населення туди. Також Росія має вдатися до заходів задля поліпшення екологічної ситуації в Криму, яка значно погіршилась після незаконної анексії.

Євросоюз вкотре закликає до негайного звільнення Еміра-Усеїна Куку та його п’яти співобвинувачених, Олега Приходька та усіх, кого було затримано на Кримському півострові та засуджено із порушенням міжнародного права. ЄС закликає до повного дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини на півострові. Журналісти, правозахисники та адвокати захисту повинні мати змогу працювати незалежно, без жодних втручань та залякувань.  Слід всеохопно розслідувати усі чинні випадки порушення та утисків прав людини, зокрема насильницькі зникнення, тортури та вбивства, насильство, політично вмотивовані переслідування, випадки дискримінації та агресії. Вкрай важливим залишається повний, вільний та безперешкодний доступ міжнародних захисників прав людини до усієї території України, включно із Кримом та Севастополем. ЄС нагадує про  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 74/168 від 18 грудня 2019 року та закликає до її повного виконання, включно із зобов’язаннями Російської Федерації у рамках відповідного міжнародного гуманітарного права.