Російська Федерація розраховує, що Морський трибунал залишить без задоволення всі українські вимоги – МІД РФ

“Российская Федерация удовлетворена тем, что принятое решение учитывает наш ключевой аргумент – за этим иском на самом деле стоит попытка доказать несуществующий суверенитет Украины над Крымом. Очевидно, что этому арбитражу для рассмотрения украинских претензий сначала потребовалось бы установить, какое государство является прибрежным по отношению к Крыму. Однако морской трибунал, сформированный для решения вопросов о “толковании или применении” Конвенции 1982 г., не вправе определять государственную принадлежность суши. Принципиально важно, что в этом арбитры поддержали нас, причем единогласно”, – йдеться в повідомленні, розміщеному в суботу на сайті МЗС РФ.

Як відзначили в російському зовнішньополітичному відомстві, висновки трибуналу щодо інших заперечень Росії будуть ретельно проаналізовані та враховані на етапі підготовки відповідного російського меморандуму по суті спору, який треба буде представити в арбітраж до 20 серпня 2021 года.

21 лютого арбітражний трибунал у Гаазі виніс рішення в справі “Україна проти Російської Федерації”. Це справа була ініційована Україною в 2016 році на підставі Конвенції ООН з морського права 1982 року (Конвенція 1982 р), як відзначають в МЗС РФ, “для” захисту “своїх нібито порушених прав в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці”. Даний етап, повідомили в російському зовнішньополітичному відомстві, обмежувався розглядом висунутих Росією попередніх заперечень щодо наявності у арбітражу юрисдикції розглядати українські претензії по суті.

“Російська Федерація розраховує, що на наступному етапі розгляду данног про справи арбітражний трибунал в повній мірі врахує російську позицію і в результаті залишить без задоволення всі українські вимоги “, – йдеться в повідомленні МЗС РФ.

За його словами, рішення стосується в першу чергу незаконного, як вважають в Києві, будівництва Росією моста через Керченську протоку і зупинки суден, що прямують в українські порти Маріуполь і Бердянськ.