В Одеському порту відбулись планові навчання з ЛАРЗР

Спеціально-об’єктове навчання з ліквідації аварійного розливу забруднюючих речовин ЛАРЗР (нафтопродуктів) відбулося сьогодні, 25 вересня 2019 р. в Карантинній гавані.

За легендою на судні, що ошвартоване біля причалу №4, виникла аварійна ситуація внаслідок якої стався розлив забруднюючої речовини, схожої на нафтопродукт, в акваторії Карантинної гавані Одеського морського порту.

Для недопущення забруднення і подальшого винесення забруднюючої речовини за межі акваторії порту було вжито заходів щодо локалізації забруднення шляхом встановлення бонового огородження в Карантинній гавані засобами портового флоту ДП «Одеський порт». Для збору забруднюючої речовини з водної поверхні були задіяні плавзасоби дільниці портового флоту Одеської філії ДП «Адміністрація морських портів України» (ОФ ДП «АМПУ»). Також, з метою упередження можливого займання розлитого нафтопродукту на місце прибув черговий підрозділ служби пожежної безпеки ОФ ДП «АМПУ». Умовне забруднення акваторії було локалізовано та ліквідовано, відповідно до Плану локалізації і ліквідації розливів забруднюючих речовин Одеського морського порту.

          В разі виникнення надзвичайної ситуації відповідні служби повинні реагувати оперативно, злагоджено та професійно, –  прокоментував начальник адміністрації порту Ігор Ткачук. – Сьогодні зокрема була відпрацьована організація взаємодії чергово-диспетчерських служб порту, чергового персоналу відповідних служб і екіпажів суден. Також ми ще раз перевірили у дії надійність автоматизованої системи оповіщення і збору портової комісії з надзвичайних ситуацій… Це навчання – планове. За напрямком ЛАРЗР ми плануємо проводити такі тренування щоквартально. У четвертому кварталі (наприкінці жовтня), заплановано досить масштабний захід у нафтовій гавані.

Дії органів управління порту, комісії з НС, сил та засобів ЛАРЗР на усіх етапах відпрацювання ліквідації наслідків умовного аварійного розливу координували заступник головного інженера з безпеки праці ОФ ДП «АМПУ» Ігор Кізлак, начальник служби безпеки мореплавства і екологічної безпеки Юрій Воробйов (керівник навчань), капітан порту Кирило Цюпко. Вказані посадові особи висловили свої зауваження і рекомендації підчас підбиття підсумків навчання.

Прес-служба адміністрації Одеського морського порту.