Концесія, внутрішній водний транспорт, “Укрзалізниця” та порти “Ольвія” та “Херсон” – перші доручення Зеленського

Президент України Володимир Зеленський провів засідання за участі Кабміну, правоохороних органів та голів фракцій Верховної ради.

Ключові доручення, які дав голова Держави в морській галузі:

– прийняти законопроект про скасування переліку об’єктів права державної власності що не підлягають приватизації. Термін до 1 жовтня 2019 року. Уряду сформувати перелік стратегічних підприємств, що не підлягаєть приватизації.

Коментар: серед обєктів, що не підлягають приватизації є ДП “Миколаївський суднобудівний завод” (колишній з-д ім.61 комунара). Ревізія цього списку нарешті надасть відповідь – чи потрібен цей завод державі та в якій якості.

– прийняти Закон про Концессії. Термін – з 1 жовтня 2019 року.

– прийняти Закон про внутрішній водний транспорт до 1 листопада 2019 року.

Коментар: Сьогодні є декілька проектів цього закону. Одним з основних лобістів є ТОВ СП “Нібулон”, але недоліком є те, що розвиток річок планується здійснювати за рахунок зборів морських портів. Очікуємо на відповідальне рішення Верховної ради.

– провести пілотні конкурси з передачі в концесію морських портів “Ольвія” та “Херсон”. Термін – до 1 січня 2020 року.

Коментар: продовження ініціативи попереднього Кабміну. 

– підготувати план реструктуризації “Укрзалізниці” з метою лібералізації ринку локомотивної тяги та підвищення прозорості та підвищення ефективності діяльності “Укрзалізниці”. Термін – до кінця 2019 року.

Коментар: лібералізації ринку локомотивної тяги має сприяти розвитку конкуренції та забезпечити доступ до інвестицій.