Портова галузь – драйвер зростання вітчизняної економіки

Портова галузь відіграє одну з ключових ролей у зростанні української економіки. Такий висновок можна зробити, проаналізувавши опублікований Державної службою статистики збірник «Зовнішня торгівля України». Видання містить дані про обсяги зовнішньої торгівлі товарами та послугами за 2016–2018 роки.

Загальний дохід, сформований ринком послуг у морських портах України, за даними останньої звітності, становив щонайменше 1,7 млрд доларів США, що дорівнює 2 відсоткам внутрішнього валового продукту країни.

Такий показник досягнуто завдяки діяльності близько 1300 суб’єктів господарювання із чисельністю персоналу понад 47 тис. працівників.

У морських портах обробляється понад 37% (38 204,1 млн. доларів США у 2018 році) загального обсягу міжнародної торгівлі України з різними країнами світу, у тому числі понад 57% вітчизняного експорту.

Основна номенклатура зовнішньої торгівлі – експорт продукції агропромислового та гірничо-металургійного комплексів та імпорт таких ресурсів, як вугілля, залізорудна сировина, контейнерні вантажі.

2019070111