“Укроборонпром” змушений утримувати “Миколаївський суднобудівний завод”, для потреб ВМС вистачить 1\3 заводу – Букін

Про це повідомив Генеральний директор ДК “Укроборонпром” Павло Буків у інтервью “Цензор.НЕТ”

Концерн змушений утримувати і “Миколаївський суднобудівний завод”, переданий йому з колосальними боргами. За поточний рік ми акумулювали більше 40 млн гривень на виплату частини цього боргу. Перед кожною виплатою формуємо пул з персоналу, який після отримання грошей звільнявся. Таким чином звільнено близько 300 людей. Але борг продовжує нарощуватися, хоча швидкість зменшилась. Але ми гасимо старі борги грошима, які могли витратити на розвиток підприємств.

 Фактично Концерн не має можливості позбутися від баласту. Ви змушені витрачати кошти на утримання того, що з року в рік приносить плановий збиток… Як вийти з цього клінчу?

Концерн має обмежені ресурси для трансформації. Приватизація – єдина можливість зняти з балансу Концерну підприємства без виробництва або ті що не представляють цінності для держави. Але це можливо тільки при активній позиції ФДМ.

Повертаючись до “Миколаївського суднобудівного”, за нашими оцінками, 2/3 підприємства потрібно віддати ФДМ або в комунальну власність. Третина потужностей можна залишити в держвласності, як ремонтну базу для ВМСУ.

Але для підтвердження оцінок Концерну нам необхідні відповідні рішення Міноборони, які формують потреби відомства в кораблебудуванні на найближчі роки. Чи будуть там добудовувати корвет, чи будуть замовляти патрульні кораблі або плануються обмежитися ремонтом існуючого флоту – це компетенція Міноборони.

Це стосується і інших підприємств, скажімо, всіх серійних заводів. Для прийняття управлінських рішень на рівні Концерну, потрібно розуміти державну стратегію розвитку ОПК.