Розробники генплану Миколаєва планують реструктуризувати Миколаївський суднобудівний завод у багатофункціональну зону «Технопарк Миколаєва 1788»

У Миколаївській міськраді презентували ескіз оновленого Генерального плану міста Миколаєва

19 червня відбулося засідання робочої групи з питань розробки Генерального плану міста Миколаєва на якому презентували ескіз оновленого Генерального плану міста Миколаєва. Над оновленням документу працюють фахівці ДП «Діпромісто».

Головний архітектор проєкту Дар’я Купрієнко розповіла, що до складу робіт входить власне Генеральний план, історико-архітектурний опорний план, розділи «інженерно-технічні заходи цивільного захисту» та «охорона навколишнього природного середовища» в обсязі звіту про стратегічну екологічну оцінку.

Окрему увагу фахівці “Діпромісто” приділили проблемним питанням транспортної інфраструктури, зокрема, транзиту вантажного транспорту. Серед основних планувальних рішень – створення на в’їздах в місто транспортно-логістичних центрів, північного транспортного обходу та транспортних розв’язок у північній частині міста, будівництво мостових переходів комбінованого типу в південній частині Миколаєва, поєднання міста Очаків та залізничної станції Кульбакіно, зв’язок вулиць Індустріальної, Заводської, Новозаводської, включення аеропорту «Миколаїв» у межі міста, створення Матвіївської промислової зони, орієнтованої на сільське господарство.

Принциповим рішенням, за словами фахівців, була реструктуризація виробничої промислової зони в центрі міста. Мова йде про Миколаївський суднобудівний завод. Пропозиція розробників полягає у створенні багатофункціональної зони «Технопарк Миколаєва 1788».

Цей об’єкт має бути орієнтований на сучасний розвиток IT-технологій в галузі суднобудування, яхтений сервіс, створення яхтених логістичних комплексів в колаборації з діючим навчальним закладом для підготовки спеціалістів. Об’єкт може стати сучасним освітнім хабом, туристичним та фестивальним центром. Для облаштування території фахівці пропонують створити вздовж річки зелену зону з пішохідними мостовими переходами, організувати виходи до води, збудувати об’єкти громадського призначення – готельні комплекси тощо.

Миколаївцям представили ескіз оновленого Генерального плану. Фахівці ДП «Діпромісто» повідомили, що документ продовжать опрацьовувати з врахуванням правок та пропозицій.

Від редакції: Головний архітектор проекту “Діпромісто” Дар’я Купрієнко відмовилась з нами зустрітись, щоб прокоментувати розроблений ними ескізний проект. 

Деякі пункти ескізу викликають питання. Зокрема:

  • створення зони «Технопарк Миколаєва 1788» на територіях  Миколаївського суднобудівного заводу. Підприємство належить до стратегічно важливих і не підлягає приватизації, входить до концерну “Укроборонпром”.  Яким чином “Діпромісто” планує там щось створювати наразі не відомо.
  • Територія “Технопарк Миколаєва 1788” запланована там де захоронення закатованих у канцтаборі за часів окупації Миколаєва фашистами.
  • поєднання міста Очаків та залізничної станції Кульбакіно. Проект цей свого часу просував холдинг Новинського Smart Maritime Group залізниці до порту Очаків. За часів Януковича цей проект, який коштує мільярди, намались профінансувати за рахунок державного бюджету.  Як він опинився в генплані Миколаєва, хто зробив таку “закладку”?  Знову ж таки, чи відноситься будівництво залізниць до компетенції міськради?
  • Про забруднення води внаслідок проходу суден до портів та пил внаслідок роботи терміналів взагалі окреме питання – чи відвідували експерти діпроміста ці термінали та знайомі з процесом, і яке саме забруднення з суден вони мали на увазі.