Чорноморський-Балканський міжнародний безпековий форум пройшов у Румунії

14 червня ц.р. відбувся Чорноморський-Балканський міжнародний безпековий форум (Румунія, м. Констанца). Україну представляв заступник Міністра Єгор Божок.

 У своєму виступі в рамках дискусії “#NATO@70 – Виклики в регіоні Чорного моря та на Балканах” Є.Божок наголосив на необхідності подальшої консолідації зусиль союзників і партнерів у Чорноморському регіоні, а також продовження підтримки України для стримування агресії РФ та її примушення до дотримання норм міжнародного права. Посилення санкційного тиску та реалізація стратегічних засобів стримування є імперативною реакцією з боку Альянсу на мілітаризацію Росією АР Крим та дестабілізацію ситуації в регіоні Чорного моря.

Під час візиту до Румунії Заступник Міністра також провів зустріч із заступником Генерального секретаря НАТО з оборонного планування Патріком Тьорнером, у ході якої обговорив необхідність розвитку потенціалу стратегічних засобів стримування у Чорноморському регіоні, наголосивши на готовності України підтримати ці зусилля.

На полях конференції також проведено окрему зустріч із Міністром національної оборони Румунії Габріелем Лешем. Обговорено актуальні питання двостороннього військово-технічного співробітництва та проведення спільних заходів координації та взаємодії в оборонній сфері, а також перспективи підписання Договору про військово-технічне співробітництво між Україною та Румунією.