АМПУ постійно здійснює екологічний моніторинг акваторії портів

У зв’язку з аномальним цвітінням водоростей у Чорному морі підрозділи з екологічної безпеки АМПУ працюють у посиленому режимі. Окрім щоденного моніторингу акваторії на предмет виявлення забруднень та регулярного взяття проб води, екологи АМПУ здійснюють додаткові аналізи води, а спеціалізований флот прибирає зайві водорості з акваторії Одеського порту.

У зв’язку з аномальним цвітінням водорості у Чорному морі біля Одеси протягом тижня екологічні підрозділи АМПУ працюють у посиленому режимі. Діяльність портів не має безпосереднього впливу на розвитоксиньо-зелених водоростей, до того ж значно більші глибини, ніж біля пляжів стримують їх поширення. При цьому фахівці Одеської філії ДП «АМПУ» активно задіяні в ліквідації наслідків природного явища. «За останні чотири доби у ліквідації наслідків цвітіння водоростей в акваторії порту було задіяно три спеціалізованих судна флоту Адміністрації Одеського порту»,— відзначила керівник відділу екологічної безпеки Одеської філії Надія Шапошнікова.

Водночас, фахівці АМПУ продовжують забезпечувати щоденний контроль за станом екологічної безпеки у портах. Відповідно до Водного кодексу та постанови КМУ від 03 липня2013 р. № 406 саме Адміністрація морськихпортів України є основним водокористувачем акваторії портів. Підрозділи з екологічної безпеки АМПУ на постійній основі здійснюють моніторинг екологічного стану портів, проводять щоквартальний збір проб морської води на наявність забруднюючих речовин. Спеціалізований флот, який налічує 28 суден, здійснює локалізацію та ліквідацію виявлених забруднень в акваторії портів.

З початку року підрозділами з екологічної безпеки Адміністрації морських портів виявлено252 випадки забруднення акваторії порту, зокрема й з міських зливових колекторів.

За даними експертів саме колекторні та стічні води разом з високою температурою стали причиною цвітіння водоростей під Одесою. Згідно з вимогами законодавства АМПУ надає інформацію про виявлені факти забруднення до територіальнихпідрозділів Державної екологічної інспекції, які повинні остаточно встановлювати джерела забруднень та вживати заходів для їх припинення.

Адміністрація морськихпортів України забезпечує виконання у портах вимог міжнародної конвенції по запобіганню забруднення з суден — МАРПОЛ 73/78, є учасником міжнародної Дунайської комісії з розробки правил запобігання забрудненню річки Дунай.

З 2019 року АМПУ розпочала реалізацію у морських портах України власної програми «Ukrainian Ports are Going Green», яка багато в чому відповідає пріоритетам розвитку портів Європи, визначених цього року ESPO. Зокрема, програма АМПУ передбачає введення у портах автоматичної системи моніторингу стану навколишнього середовища з використанням дистанційних датчиків та дронів.