Україна планує добиватися для Керченської протоки статусу міжнародної – Зеркаль

Дуже важливо зараз забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. На цьому наголосила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі ”Радіо НВ”.

”…дуже важливо зараз забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які досі існують, і питання правової невизначеності в тому числі, і питання спекуляцій Російської Федерації щодо статусу Керченської протоки як внутрішньої протоки”, – наголосила Зеркаль.

Вона нагадала, що РФ у своїй риториці дійшла до того, що тільки вона можуть контролювати судноплавство у Керченській протоці.

“…тому для нас важливо зараз забезпечити представлення наших інтересів саме в міжнародному арбітражі”, – наголосила заступник міністра.

Зеркаль акцентувала і на важливості Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року, а також додала, що на неї посилався голова трибуналу.

”…вважаю, що угода виконує зараз свою функцію, і Україна буде виходити при вирішенні цього питання з принципу доцільності. Угода є комплементарною до міжнародної морської конвенції”, – зазначила Зеркаль.