У Ізмаїлі відбувся перший міжнародний форум з розвитку туризму

Адміністрація Ізмаїльського морського порту організувала і провела перший міжнародний форум «Розвиток туризму в українських Дунайських портах — шлях до економічного зростання регіону». Надалі Форум планується проводити на постійнійоснові — двічі на рік.

Захід, що відбувся за сприяння мерії Ізмаїла та комунальної установи «Ізмаїльське бюро сприяння інвестиціям» пройшов в оновленій будівлі морського вокзалу.

“Мета нашого Форуму — об’єднати інтереси судновласників, туроператорів, і інших представників туристичного бізнесу для створення нових туристичних маршрутів перевезень водним транспортом, які дозволили б збільшити пасажиропотік в українських Дунайських портах і розкрити туристичний потенціал Ізмаїла і усього регіону. Для нас цілком очевидно, що розвиток туристичної сфери допоможе підвищити загальноекономічні показники регіону, створить нові робочі місця і підвищить інвестиційну привабливість Придунав’я в цілому,— підкреслив начальник Адміністрації Ізмаїльського морського порту Сергій Лапоног.

Форум зібрав усіх, хто зацікавлений і просуває розвиток круїзного туризму в Дунайському регіоні: представників туристичного бізнесу, у тому числі, зарубіжних, експертів грантових проектів ЄС, судноплавних компаній, Адміністрації річкових портів України, влади міста і регіону і, зрозуміло, організаторів — ДП «АМПУ», адміністрацій Ізмаїльського і Одеського морських портів. Завдяки такому високому рівню представництва і зацікавленості, Форум пройшов у форматі активної і конструктивної дискусії.

Стратегію ДП «АМПУ» з розвитку туризму в українських Дунайських портах представив начальник управлінь каналів і акваторій Олександр Попов. Основними драйверами розвитку він назвав політичну і економічну стабільність в країні, просування і рекламу українського Придунав’я в європейських країнах Дунайського басейну, перегляд ставок портових зборів для пасажирських суден (групи Б) в морських портах, розташованих в гирлі і на річці Дунай, подальше вдосконалення інфраструктури.

Про плани міста щодо розвитку туристичної сфери розповів міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко, підкресливши зацікавленість міської громади в усіх туристичних маршрутах, що пролягають через Ізмаїл. На думку мера міста, Ізмаїлу необхідно орієнтуватися на досвід сусідів по Дунаю,— румунських колег. За останні роки туристична індустрія в румунській частині дельти Дунаю розвивається вражаючими темпами. «За сезон сусідня Тулча приймає по 280 суднозаходів круїзних судів, і це той рівень, на який нам необхідно орієнтуватися,— зазначив міський голова в ході брифінгу для журналістів на Форумі.— Для нас дуже важлива присутність Ізмаїла в туристичних маршрутах, як кінцевої точки виходу туристів з України, або їх транзитної точки переміщення. Нам потрібен спільний туристичний продукт за участю державних структур (ДП „АМПУ“), органів місцевого самоврядування, представників малого і середнього бізнесу. Наша кінцевамета — залучення до 10 тисяч туристів в рік. Це — близько двох мільйонів євро надходжень для малого і середнього бізнесу, а значить — вірний шлях до зростання добробуту містян».

Створення конкурентоздатного турпродукту — один з головних напрямів роботиу сфері розвитку туризму в Ізмаїлі. Цікаву і змістовну презентацію туристичного потенціалу Ізмаїла у рамках Форуму провів начальник відділу культури Ізмаїльської міськради Сергій Лузанов, детально розповівши про усі напрями цієї сфери. До речі, багато пам’яток міста учасники Форуму змогли побачити на власні очі під час спеціально організованої оглядової екскурсії містом.

Програму розвитку туризму Дунайського субрегіону презентував начальник управління туризму, рекреації і курортів Одеської обласної держадміністрації Олександр Шека, високо оцінивши потенціал Ізмаїла для просування туристичного продукту. «Я часто буваю в Ізмаїлі і кожного разу бачу нові якісні зміни його зовнішнього вигляду,— підкреслив він.— Останнім часом Ізмаїл досить активно бере участь в міжнародних виставках і форумах, і я бачу зростаючий інтерес до цього міста у іноземних туроператорів».

Активну участь в програмі форуму взяла румунська делегація у складіпредставників повітів Тулча і Констанца. Керівник делегації, голова Асоціації розвитку туризму в дельті Дунаю повіту Тулча Каталін Цибуляк розповів, що в ході обговорення шляхів взаємовигідної співпраці в туристичній сфері з мером Ізмаїла Андрієм Абрамченко, розглядалися варіанти організації турів вихідного дня і реалізація транскордонного проекту прямого річкового сполучення між Ізмаїлом і Тулчею. Перспективними сторони визначили екологічні тури в дельту Дунаю і гастрономічні маршрути для поціновувачів національної кухні. За підсумками зустрічі румунська сторона заявила про наміри включити Ізмаїл в пасажирські маршрути, які сьогодні пролягають через Тулчу.

»Ми вважаємо доцільною роботу над залученням круїзних компаній в Дельту Дунаю і розвитком річкових пасажирських перевезень в її українській частині,— зазначив пан Цибуляк. – З метою розширення маршруту для української сторони ми можемо запропонувати туристичні родзинки Ізмаїла як спільний проект для туроператорів і організаторів круїзів.На мою думку, від цього виграють обидві сторони — українська і румунська”.

Завершився захід підписанням профільної угоди між Ізмаїльським бюро сприяння інвестиціям і Асоціацією менеджменту туристичних напрямів і об’єктів дельти Дунаю (Румунія). Після чого гості міста були запрошені на екскурсію, змогли продегустувати блюда бессарабської кухні, познайомитися з народними фольклорними колективами.

За підсумками форуму прийнято рішення продовжити співпрацю з румунською Асоціацією менеджменту туристичних напрямів і об’єктів дельти Дунаю і взяти участь в туристичному форумі, який буде організований румунською стороною у вересні цього року. Адміністрацією Ізмаїльського морського порту буде розглянута можливість розміщення біля морвокзалу гастро-сувенірного павільйону для круїзних туристів.

Форум з розвитку туризму в українських Дунайських портах на базі Адміністрації Ізмаїльського порту планується проводити на постійнійоснові — двічі на рік.

«Я дуже задоволений результатами заходу, задоволений живою дискусією між нашими гостями,— відмітив Сергій Лапоног.— Гадаю, що наступний форум ми проведемо більш масштабно і намагатимемось розширити географію його учасників».

2019052701

2019052702

2019052703