UPF 2019. Перевалка контейнерів у морських портах: 10-річний максимум та подальше зростання

За підсумками минулого року обсяг перевалки контейнерних вантажів у морських портах України сягнув найвищої позначки за останні10 років.У 2019 році позитивна динаміка продовжується: за 4 місяці темпи зростання становили 19%. В рамках Ukrainian Ports Forum 2019, який відбудеться в Одесі30 травня, представники галузі проаналізують ключові тренди та дадуть свої оцінки факторів і прогнози зростання ринку.

Сьогодні інвестори в українських портах найбільш активно вкладають кошти саме у розвиток контейнерних та зернових терміналів. «Наразі водночас два стивідори у порту Одеса ведуть підготовку до розширення власних потужностей — дочірнє підприємство німецької компанії ННLА «Контейнерний термінал Одеса» (ДП «КТО») на Карантинному молі та третя за обсягами контейнерна лінія у світі СMA CGM разом з українською компанією «Бруклін Київ». Адміністрація морськихпортів України зі свого боку долучається до цихпроектів власними інвестиціями у днопоглиблення та модернізацію і ремонт причальної інфраструктури»,— коментує розвиток галузі керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Подальший розвиток контейнерного напрямку в морських портах України представники АМПУ, стивідорних компаній та міжнародних контейнерних ліній планують обговорити в межах однієї з ключових сесій Ukrainian Ports Forum 2019: «Контейнерні вантажопотоки – умови стабільного зростання», що відбудеться 30 травня Одесі.

Своєю експертизою з цих питань поділяться учасники дискусії, серед яких представники компаній COSCOShippingLines,CMACGM, MaerskтаHHLAInternationalGmbH. Шукати відповіді та конструктивні для української портової галузі логістичні та технологічні рішення допомагатиме учасникам сесії модератор, яким цього разу буде директор WSP Рой ван Ейджсден.

Серед питань, на яких зосередяться учасники,— ті, що допоможуть стимулювати розвиток контейнерних перевезень, виявити слабкі місця та визначити конкурентні переваги. Сучасні ринкові тенденції та їхній вплив на Україну, можливість створення в Чорному морі контейнерного вузла та вигоди від географічного положення України, сильні сторони українського ринку та потенційні перешкоди для розвитку, можливості збільшення транзиту і зв’язків з державами Каспію та Балтики – ось лише частина питань, включених у порядок денний контейнерної сесії. Серед інших – не менш важливі: оцінка конкурентної позиції українських портів і ринку судноплавства, роль зв’язків між внутрішніми територіями та перспективи модернізації, а також прискорення та оптимізація розвитку галузі.

Сесія пройдеу форматі відкритої дискусії. Запрошуємо учасників та гостей форуму взяти участь в обговоренні.

Нагадаємо, що цього року Ukrainian Ports Forum в Одесі, буде тривати два дні —30–31 травня.В рамках пленарної сесії Форуму відбудеться дискусія з представниками Єврокомісії, МФО, уряду і бізнесу щодо забезпечення сталого розвитку та вільного судноплавства в Азово-Чорноморського басейну.

З повною програмою Форуму, яка постійно оновлюється новими заходами та цікавими спікерами, можна ознайомитись на офіційній сторінці події — https://upf.com.ua. Організаторами Ukrainian Ports Forum 2019 традиційно виступають Адміністрація морськихпортів України та Центр транспортних стратегій.

2019052404