Морський трибунал має юрисдикцію у справі щодо імунтетів українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів – Олена Зеркаль

Таку тезу озвучив професор Соонос у доповіді для Морсьокого Трибуналу у справі України проти Росії за фактом захоплення українських військових та кораблів. Про це повідомила Олена Зеркаль.

 
Ключові тези виступу професора Альфреда Сооноса для Морського трибуналу щодо правових підстав запиту України про застосування тимчасових заходів та юрисдикції Трибуналу:

Запит України про тимчасові заходи має на меті захист її прав на повний імунітет військових кораблів від юрисдикції іншої держави.
У справі ARA Libertad Трибунал пояснив, що військове судно «є вираженням суверенітету держави, прапор якої воно несе».
Імунітет військових кораблів передбачає, що інші держави не можуть арештовувати, затримувати їх, заважати їм іншим чином виконувати свої функції.
Абсолютний імунітет захищає як самі кораблі,так і їхні екіпажі, пасажирів, все на борту, включаючи товари та обладнання.
Захоплення, триваюче затримання військових суден Росією, кримінальне переслідування членів їх екіпажу порушує імунітет військових суден.
Росія, за ст. 30 UNCLOS, мала право лише вимагати залишити територіальне море, що кораблі і так вже робили.
Проігнорувавши запропонований Україною строк обміну думками, Росія порушила ст.283 UNCLOS.
Для юристів-міжнародників буде цікаво, як сама РФ ще з часів російської імперії спиралася на норми, які тепер відверто порушує. Особливо – інцидент з підводним човном у шведських териториальних водах.

Повний текст виступу професора Соонса буде опублікований на сайті “Морські бізнес-новини України” у перекладі пізніше.