Заява МЗС щодо звернення до Міжнародного трибуналу з морського права з приводу негайного звільнення трьох українських військово-морських суден та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів

 

Сьогодні Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права («ITLOS») щодо застосування тимчасових заходів проти Російської Федерації з метою негайного звільнення трьох українських військово-морських суден та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених та утримуваних Російською Федерацією в Чорному морі 25 листопада 2018 року.

Відповідно до Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права («UNCLOS») військово-морські судна та їхній персонал мають абсолютний імунітет, що означає, що іноземні держави не можуть їх арештовувати, затримувати та піддавати судочинству. Захоплення Росією суден України в Чорному морі, триваюче утримання суден та членів їхніх екіпажів, а також спроба кримінального переслідування 24 українських моряків грубо порушує UNCLOS.

1 квітня 2019 року, після кількох місяців зусиль, спрямованих на забезпечення звільнення своїх військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів, та триваючої, необґрунтованої відмови Росії зробити це, Україна повідомила Росію, що вона розпочинає обов’язковий арбітражне провадження відповідно до UNCLOS. Україна також звернулася до ITLOS з проханням негайного застосування тимчасових заходів для України, а саме звільнити її військово-морські кораблі та 24 членів їхніх екіпажів, з огляду на невідкладність ситуації.

З моменту їхнього захоплення 25 листопада 2018 року Росія продовжує утримання військово-морських суден України та її військовослужбовців. Військовослужбовці, які утримуються у російських в’язницях в очікуванні суду за обвинуваченнями в кримінальних порушеннях російських законів щодо охорони державного кордону, були піддані допиту та примусовим психологічним обстеженням. Якщо зрештою вони бути визнані винними, то можуть бути засуджені до шести років у російських виправно-трудових таборах.

Кожен додатковий день ув’язнення завдає шкоди українським морякам та становить чергове посягання на законні права України, гарантовані UNCLOS та міжнародним звичаєвим правом. Сьогоднішній запит про застосування тимчасових заходів спрямований на захист від серйозної та непоправної шкоди, яка буде завдана триваючим утриманням військово-морських суден України та триваючим утриманням і судовим переслідуванням її військовослужбовців.