У ВМС ЗС України тривають випробування двох десантно-штурмових катерів типу «Кентавр»

Після успішного завершення державних випробувань до сил постійної бойової готовності Військово-Морських Сил ЗС України увійдуть два десантно-штурмові катери типу «Кентавр», які було збудовано на замовлення Міністерства оборони України на суднобудівному підприємстві «Завод «Кузня на Рибальському».

Ефективне застосування цих катерів в Азово-Чорноморському регіоні значно підвищить боєздатність вітчизняного флоту та розширить географію їх використання у ближній морській зоні.
‒ Вже завершено заводські випробування новозбудованих катерів типу «Кентавр». Наразі триває підготовка до проведення державних випробувань. Катери вже декілька разів протестовано в акваторії Чорного моря поблизу берегів Одещини. Перші враження дуже гарні – вони достатньо маневрені, швидкісні, стійкі до морських хвилювань. Навіть при хвилюванні в три бали катери впевнено маневрують та дають максимальні швидкості, ‒ до 40 вузлів. Як далі покажуть себе під час державних випробувань, зокрема по застосуванню зброї, покаже час. Зараз, якщо брати їхні технічні характеристики швидкості та маневреності, то оцінка, звісно, п’ять. Катери побудовано за стандартами НАТО, тому значно відрізняється від інших кораблів чи катерів національних ВМС, які радянського виробництва. Система управління працює в автоматичному режимі. На борту якісно працює як радіолокаційна станція, так і сучасне навігаційне обладнання. На екранах планшетів чітко відображена вся інформація стосовно висвітлення поточної надводної обстановки. До того ж катери є малопомітним для засобів стеження противника, ‒ відзначив представник суднобудівного підприємства «Завод «Кузня на Рибальському» Леонід Бабак.
Слід підкреслити, що серед головних переваг новозбудованих «Кентаврів» важливе місце займає броньований корпус, автономність плавання, малопомітність у морі через невеликі розміри, маневреність на ходу та при розворотах й, звісно, добротне оснащення озброєнням, що буде достатнім для знищення окремих маломірних цілей противника. Крім того, в процесі будівництва вдалося збільшити кількість десанту, який дорівнюватиме чисельності повноцінного взводу, тобто в катер легко вмістяться 32 військовослужбовця. Нещодавно під час виходу в море підрозділ морської піхоти вже випробував на собі можливості десантного відсіку.
Також, за словами Леоніда Бабака, на цих катерах встановлена система активного захисту, як і на малих артилерійських бронекатерах, тобто система попередження про бойове опромінення, а також система автоматичної постановки димових та теплових завіс. 
Попереду на екіпажі «Кентаврів» чекає перевірка можливостей кормових та носових бойових модулів та фактичне виконання стрільб по цілям.