АМПУ прибрала аварійне судно «Параллель» з одеського пляжу

Напередодні сезону відпочинку в Одесі спеціалісти Адміністрації морських портів України перемістили аварійний катер «Параллель» з мілини одеського міського пляжу «Дельфін» на спеціально відведений безпечний майданчик у порту Чорноморськ.

«Операція була виконана силами Одеської та Іллічівськові філій ДП «АМПУ». АМПУ відповідаєза безпеку судноплавства в акваторіях портів. Але у випадку з аварійним буксиром, який штормом викинуло на міський пляж, йшлося про потенційну екологічну небезпеку для курортної зони та акваторії Чорного моря. Тому спільно з місцевою владою, екологічною інспекцією та правоохоронними органами було погоджено план дій по переміщенню судна в безпечнемісце»,— прокоментував подію керівник Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс.
Операція з переміщення «Параллелі» зайняла 2 доби. Спочатку водолазна команда Адміністрації одеського порту визначила характер та ступінь пошкоджень, отриманих буксиром внаслідок шторму. Після цього водолази здійснили необхідні проміри глибин для підходу найпотужнішого в Україні плавкрану «Богатир» з порту Чорноморськ. Згодом вони відновили герметичність корпусу судна, наклали пластирі та заглушки на виявленів обшивці отвори, після чого спеціалісти АМПУ відновили плавучість аварійного катера за допомогою водовідливних насосів.
Одночасно вся навколишня акваторія була огороджена бонами на випадок виникнення загрози витоку паливно-мастильних матеріалів з аварійного судна, а на місці операції постійно чергували працівники екстрених служб.
По завершенню всіх підготовчих робіт розпочалась власне аварійно-рятувальна операція. Після відкачування води з напівзатопленого катера, його за допомогою лебідки стягли з мілини ближче до хвилерізу, перемістили та закріпили на палубі плавкрану «Богатир», який і доставив його до визначеного місця безпечного зберігання у порту Чорноморськ.

2019041202

2019041207

2019041204

2019041205

2019041203

2019041206

Довідка:

19 листопада 2018 року, приблизно о 3 годині ночі, катер «Параллель» (порт приписки — Ізмаїл) вийшов з Херсона з баржею на буксирі і взяв курс на південний захід. О 9:00 екіпаж подав сигнал SOS, який прийняв Державний морський рятувально-координаційний центр в Одесі.За вказаними координатами у море вийшли рятувальні катери. Як виявилося, катер потрапив у шторм і в його машинне відділення стала поступати вода, що загрожувало потопленням судна. Сигнал лиха прийняли також з танкера «Аркадія», який о 10:17 ранку зняв з буксира екіпаж у складі шести осіб. Катер «Параллель» залишили дрейфувати під наглядом рятувальників, і через 8 годин штормові хвилі перекинули його через хвилеріз одеського узбережжя і викинули на мілину пляжу «Дельфін».