У НАТО затвердили пакет заходів щодо посилення присутності в Чорному морі

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО узгодили пакет заходів щодо посилення присутності альянсу в Чорноморському регіоні через російську агресію.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у Вашингтоні, повідомляє  “ТСН”.

“Росія застосувала силу для того, щоб незаконно анексувати Крим у України і продовжує нарощування військової потужності у всьому регіоні. Ми закликаємо Росію звільнити українських моряків і кораблі, захоплені минулого року поблизу Азовського моря. Ми обговорили, що ще можна зробити для зміцнення нашої безпеки в Чорноморському регіоні. Ми погодили пакет заходів, які дозволять поліпшити нашу обізнаність про ситуацію на місцях і посилити підтримку України і Грузії”, – підкреслив він.

За словами Столтенберга, ці заходи стосуватимуться навчань морських сил і берегової охорони, візитів кораблів до портів та обміну інформацією.

До того ж генсек НАТО зазначив, що зараз одна з морських груп НАТО перебуває в Чорному морі і сьогодні проводить навчання з грузинськими та українськими кораблями.

“Ми стежитимемо за цим життєво важливим регіоном”, – резюмував Столтенберг.

Пакет передбачає, що в Чорне море увійде велика кількість кораблів НАТО. Вони забезпечуватимуть безперешкодний прохід українських суден через Керченську протоку.