“Укртрансгаз” саботує запуск Одеського Припортового Заводу – Микола Щуріков

Сьогодні керівництво ПАТ “Одеський припортовий завод” та Директор ТОВ “Енергетичний еквівалент” Валентина Ретівова (компанії, яка працює за давальною схемою) провели прес-конференцію, про ті проблеми та перешкоди, що заважають запуску підприємства для виробництва добрив.     

Микола Щуріков, перший заступник В.О. голови правления ПАТ «Одеський припортовий завод»:
«Суть сьогоднішньої проблеми з якою зіткнувся завод наступна.
З 1 го березня розпочалось подобове балансування газу з «Укртрансгаз», відповідно, до цього випробувана платформа, формули, за якими повинні працювати такі великі підприємства як ми. Ця формула розписує абсолютно чітке балансування газу, яке було розраховано нами відповідно до норм Закону.
При спробі давальця прийти на підприємство і дати цей газ ми почули від «Укртрансгаз», що вони бачать якісь ризики, є монополістом, просить грошей в три рази більше, ніж належить за законом, інакше «у вас нічого не буде».
Сьогодні ми можемо піти в суди, щоб як тось достукатися до них цій ситуації. Але ми розуміємо, що сезон дуже короткий, залишилося всього 1,5 місяці сезону, коли ця продукція затребувана в Україні. Ми розуміємо, що ті не державні підприємства, які працюють в Україні, отримують надприбутки продаючи цю продукцію на внутрішній ринок. Ставлення «Укртрансгаз» в даному випадку абсолютно деструктивне, чисто лобістське і не має законодавчих підстав. З нашої точки зору, пов’язане тільки з тим що «ми так хочемо, ми монополісти, намалювали вам умови, платите в 3 рази більше і буде вам щастя».
Кожен день простою ОПЗ – це надприбутки для всіх трейдерів і підприємств, які постачають цей товар. Це проблема для українського ринку. Оскільки сьогодні в нашому ринку є специфіка: росіяни не пропускають сюди сухопутним транспортом ніякі товари і заблокували постачання добрив. Добрива, який приходять з інших країн стикаються з митними бар’єрами.
У цій ситуації є ОПЗ, який не працює в мінус. Кожен день простою ОПЗ це великі гроші. Непрацююче підприємство це майже мінус 60 млн.грн. у місяць. У нас починаються невиплати заробітної плати. Сьогодні є позиція «Укртрансгаз» яка має під собою незрозумілі коріння і походження.

Директор ТОВ “Енергетичний еквівалент” Валентина Ретівова:
«Наша компанія на сьогоднішній день взяла на себе дуже великі зобов’язання по запуску ОПЗ. Ми розуміємо, що компанія важлива ті тільки для колективу, а й для держави України. Коли ми укладали договір з ОПЗ нам надходили пропозиції добре подумати і відмовитися від цієї затії. Ми відповідали, що не відмовимося, що ОПЗ буде працювати. Були прямі погрози мені і моїй родині, щоб підприємство не запускалося.
Оскільки стало зрозумілим, що запуск заводу запланований на найближчий час і він абсолютно реальний ми зіткнулися з новими перешкодами. Тепер з боку «Укртрансгаз».
Підприємство працювати буде. Ми маємо намір не зупинятися на півдорозі. Ми докладемо для цього всіх зусиль. У нас є шанс стати флагманом аграрної галузі в Європі, адже ОПЗ, це підприємство, яке залишається життєздатним, незважаючи на всі спроби його знищення.
Всі розуміють дану проблематику. Сподіваємося і на розуміння з боку «Укртрансгаз».

Микола Щуріков, перший заступник В.О. голови правления ПАТ «Одеський припортовий завод»:
«У законодавстві чітко прописана система балансування газу. Від чого йде відлік. Формула для наших підприємств це 5 днів +2 дня. 5 днів береться за попереднім споживанням. Завод стояв, він нічого не споживав. Ми беремо математичний розрахунок останніх 5 днів, додаємо 2 дня балансових і виходимо на суму, яку ми повинні збалансувати «Укртрансгаз» у для запуску заводу. Наприклад, 5 днів ми споживали газ по 100 тис кубів, починаємо збалансовуватися, споживаємо по 2 млн кубів на день. Ось ми вважаємо балансуючий газ по 100 тис. – це 500 тис.грн, 2 млн кубів по два дня – це 4 млн.грн. отримуємо 4,5млн. Якщо ми беремо Закон, то ми повинні дати гарантію на цей обсяг, гарантія на 43 млн грн і абсолютно спокійно запускатися, кожен день балансуючи газ, додаючи обсяг і додаючи гарантію.
Що говорить «Укртрансгаз»: “у нас був сумний досвід до вас, хоч згідно із законом це і не передбачено, у нас є думка – поки ви не заплатите 140 млн.грн. ми вас не запустимо. І під всякими приводами будемо знімати вас з балансування.”
Завод повинен був запуститися в лютому, і не запустився з тієї причини, що “Укртрансгаз» заявив, що не бачить такої технічної можливості в середині місяця.
1 березня була запланована дата запуску заводу. Ставилися з 7го числа номінації технічного газу, які ми, як споживач, не бачили в системі. Вчора виникло питання, що «Укртрансгаз» взагалі не хоче пропускати ці номінації. Коли ми провели в понеділок з ними переговори і пред’явили невідповідність, вчора все з’явилося. Пояснюється це технічним збоєм. Але це ручне управління. А сьогодні нам заявили цю вимогу.
Це саботаж, який відбувається навколо ОПЗ, щоб не допустити запуск підприємства.”

 

З повним відео можете ознайомитись Прес-конференція з приводу відновлення роботи ПАТ “Одеський припортовий завод” (ВІДЕО)

.