Моряки ВМС України на Азовському морі отримуватимуть доплату, – Міністр оборони

Міністр оборони України Степан Полторак підписав Наказ щодо введення надбавки за службу на Азовському морі для військових моряків Військово-Морських Сил ЗС України.

Про це він повідомив у себе на офіційній сторінці у Facebook

Вони отримуватимуть доплату у 5500 гривень, а під час виходу на бойові чергування – 12 тисяч гривень.

Фактично виплати будуть на рівні доплати для військовослужбовців які виконують завдання в складі Операції обєднаних сил, що на першій лінію отримуватимуть 12 тисяч гривень, а в інших – 5500 гривень.

Нагадаємо, що у вересні 2018-го року на Азовському морі розпочалось формування корабельно-катерного угрупування Військово-Морських Сил ЗС України. Спочатку сухопутним шляхом було перевезно два малих броньованих артилерійских катера – “Кременчук”(P177) та “Лубни”(P178), потім з переходом з порту базування Одеса до порту базування Маріуполь через Керченську протоку здійснили похід пошуково-рятувальне судно А500 “Донбас” та морський буксир А830 “Корець”.

Попри малу чисельність угрупування ВМС ЗС України на Азовському морі навіть ці сили дали результати:

  1. повністю припинилися затримання торгівельних суден на відстані ближче 12 миль від берегів України
  2. суттєво зменшилася кількість затримань суден з боку Берегової охорони ФСБ РФ безпосередньо посеред Азовського моря: 21 затримання у травні, 25 – у червні, 40 – у липні, 14 – в серпні та 8 – у вересні.
  3. традиційний район затримань суден в морі кораблями Берегової охорони ФСБ РФ змістився на 30 миль (50 км) на південь від традиційного розташування поблизу Бердянська — ближче до окупованого Криму

Також на Азовському морі розташований Маріупольський загін Морської охорони ДПСУ, що структурно входить до Міністерства внутрішніх справ, чи будуть аналогічні надбавки наразі не відомо.