Пакет «азовських» санкцій ЄС засвідчив чітку підтримку України у протистоянні з неприхованою агресією РФ, – Віце-прем’єр-міністр

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із Генеральним секретарем Європейської служби зовнішніх зв’язків (ЄСЗЗ) Хельгою Шмід під час робочого візиту до м. Брюссель, Королівство Бельгія.

Сторони обговорили ключові питання порядку денного Україна – ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна високо цінує нещодавнє політичне рішення держав-членів ЄС про запровадження санкцій проти тих осіб, хто безпосередньо брав участь у російській агресії у Азово-Керченській акваторії наприкінці листопада 2018 року.

На думку представниці українського Уряду, санкції ЄС проти Росії поки залишаються найбільш ефективним інструментом для стримування агресії проти України. Проте після кількох років їхньої дії російський фінансовий сектор та ключові урядові корпорації зуміли пристосуватися до впливу санкцій ЄС. Щоб змусити Росію змінити свою політику щодо України, слід розглянути додаткові більш цілеспрямовані заходи.

Віце-прем’єр-міністр також зазначила, що російська агресивна поведінка в Азовському морі безпосередньо пов’язана з тимчасовою окупацією Кримського півострова. Вона висловила сподівання на подальшу підтримку ЄС у питаннях звільнення українських військовослужбовців, адресної допомоги Азовському регіону та забезпечення свободи судноплавства в Азовському морі.

«Ми сподіваємося, що підсумки місії ЄС з оцінки потреб допомоги Азовському регіону сприятимуть визначенню додаткової цільової підтримки ЄС для подолання наслідків руйнівної діяльності агресора. Азовський регіон і особливо Маріуполь вже п’ятий рік поспіль перебувають на передовій війни. Додаткові економічні перешкоди, запроваджені Росією після будівництва Керченського мосту, негативно впливають на крихку економічну та соціальну ситуацію в регіоні», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Генеральний секретар ЄСЗЗ Хельга Шмід наголосила на важливості майбутніх виборів в Україні та необхідності уникнення будь-яких порушень під час них. Вона високо оцінила помітні зміни в Україні та запропонувала допомогу у розвитку інституційної спроможності української влади для подальшої реалізації реформ.

Своєю чергою Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила, що, незважаючи на передвиборчий період, українська влада має намір продовжувати програму реформ і зробити все можливе для забезпечення прозорого та чесного волевиявлення, а також проведення чесних президентських і парламентських виборів. «Ми зацікавлені в посиленні нашої співпраці з ЄС, зокрема, у питаннях кібербезпеки. Така співпраця є важливою не лише для забезпечення повноцінних виборів в Україні, але й для обміну досвідом з ЄС з огляду на майбутні вибори до Європейського Парламенту», – додала Віце-прем’єр-міністр.