У Лівії відкрили кримінальну справу проти 14 українців із затриманого танкера “Рута”

2017-05-03 10:08:48

У момент затримання лівійськими військовими “Рута” мала близько 3330 тонн нафти в баках.



Лівійська берегова охорона арештувала два танкери, серед яких судно з українським прапором, і затримала їхні екіпажі, які підозрюються у контрабанді нафти.
Лівійські військово-морські сили 29 квітня затримали два судна за підозрою в контрабандному вивезення нафти з цієї країни. Інцидент стався в районі Сиди Саїд, розташованому на захід від столиці Лівії Тріполі. Перед затриманням судів три години тривала перестрілка. Одним із захоплених судів став танкер "Рута", який ходить під прапором України. 
У столиці Лівії Тріполі відкрили кримінальну справу проти 14 українців, які були на танкері "Рута", а також проти чотирьох турків і двох грузинів, які перебували на танкері "Stark", що ходить під конголезьким прапором. 
Повідомляється, що у момент затримання лівійськими військовими "Рута" мала близько 3330 тонн нафти в баках, а "Stark" – який може перевозити який може перевозити 1236 тонн – саме готувався до завантаження, коли зненацька прибула берегова охорона.
Речник ВМС Лівії Аюб Касем розповів, що берегова охорона помітила танкери ще у четвер, а в п’ятницю вранці почала діяти. За його словами, "нафтові контрабандисти були добре озброєні і були підтримані невеликими човнами (з озброєними людьми). Вони чинили запеклий опір, але у підсумку були захоплені лівійськими військовими після більш, ніж трьох годин перестрілки". 
Аюб Касем стверджує, що декілька разів човни з озброєними людьми поверталися і відкривали вогонь з автоматів Калашникова і важких кулеметів. 
Представник адміністрації Одеського морського торгового порту підтвердив, що судно "Рута", побудоване в Болгарії в 1989 році, належить українській компанії.
 "Його довжина – 77,5 метра, ширина – 14,5 метра, позивний – Urse. Валовий тоннаж танкера – 1901 тонна, а дедвейт (сума маси корисного вантажу, перевезеного судном, маси палива, масла, технічної та питної води, екіпажу і продовольства) становить 3330 тонн", – сказав представник. Він уточнив, що до 1992 року "Рута" входила в склад суден Чорноморського морського пароплавства, потім належала Одеському морському торговельному порту. З 2011 року його власником є одеська компанія Manchester Shipping S. A. Екіпаж теплохода складається з жителів Одеського регіону. 
За неперевіреними даними, судно, що транспортувало дизельне паливо з Лівії на Мальту.

Джерело: УНІАН