Турецькі порти перестали приймати судна з окупованого Криму

2017-03-10 15:02:19

Розпіарена російськими ЗМІ морська торгівля між окупованим РФ Кримом і Туреччиною застопорилася.



Уже протягом двох тижнів турецька митниця не приймає пороми, які повернулися з Севастополя, експортери не можуть завантажити їх і відправити назад. Навіть турецький корабель з турецьким персоналом досі не може пришвартуватися, якщо побував в портах окупованого півострова.
Розпіарена російськими ЗМІ морська торгівля між окупованим РФ Кримом і Туреччиною застопорилася. Як повідомила найбільша турецька газета Hurriyet, турецька митниця не приймає пороми, які повернулися з Севастополя, експортери не можуть завантажити їх і відправити назад. 
Навіть турецький корабель з турецьким персоналом досі не може пришвартуватися – пише російське видання primechaniya.ru.
З боку окупованого Криму ситуацію прокоментував директор компанії-оператора поромного сполучення «Кримського морського агентства" Станіслав Гвозділов. «Не приймаються всі кораблі з Криму, – каже Гвозділов – За логікою виходить, що Туреччина не визнає російський Крим, в цьому і причина. Російські кораблі з інших регіонів приймаються, з Новоросійська, наприклад, а з Криму – немає».
За його словами, вирішити поки що цю проблему можна одним способом – йти в порт іншого російського регіону і вже звідти прямувати в турецькі порти.
«Але поки так ніхто не зробив, все стоять, – повідомив Гвозділов. – Зараз йдуть переговори про вирішення цієї проблеми, але до чого і коли прийдемо сказати не можу».
З турецької сторони в інтерв’ю Hürriyet директор логістичної компанії Селін Global Арзигюль Каймакчи повідомив, що в останній раз, коли турецькі кораблі прибували з Севастополя, вони так і не пришвартувалися в порту Зонгулдак.
«Ми вже кілька років користуємося кораблями типу Ro-Ro і Ro-Pax. Наші рейси здійснювалися між Зонгулдак і портами Севастополя. Однак останнім часом, коли наші кораблі прибувають з Севастополя, вони так і не пришвартовуються в порте Зонгулдак. Це дуже велика проблема, так як весь вантаж ми зобов’язані повертати назад експортерам. Корабель не швартують, а значить, і неможливо його розвантажити. На даний момент морська торгівля між Кримом і Туреччиною зупинена », – заявив Каймакчи.