“Нафтогаз України” має намір оскаржити у суді перехід ОПЗ на давальницьку схему

2017-03-03 11:49:07

“Ми будемо змушені звернутися до суду”. – заявив голова правління НАК Андрій Коболєв.



НАК "Нафтогаз України" вважає незаконним переведення свого великого боржника – належного державі ПАТ "Одеський припортовий завод" – на давальницьку (толінгову) схему роботи і готовий оскаржити такі дії в суді, повідомив голова правління НАК Андрій Коболєв.
"Це порушує законодавство України про регулювання ринку газу. Ми будемо змушені звернутися до суду. Як до самого заводу, так і до постачальника газу/орендаря/партнера з толінгу", – написав він у коментарі до посади глави Фонду держмайна (ФДМ) України Ігоря Білоуса на його сторінці в Facebook про відновлення роботи ОПЗ за толінговою схемою.
Партнер із запуску ОПЗ – ТОВ "ЕРУ Трейдтинг", відібраний ФДМ, готовий обговорити ці претензії "Нафтогазу" в суді, написав в іншому блозі співвласник "ЕРУ Трейдтинг" Андрій Фаворов, тоді як позиції ФДМ і ОПЗ на цей рахунок наразі немає.
ФДМ 2 березня повідомив, що ОПЗ працюватиме за давальницькою схемою з групою компаній "ЕРУ", яка надала кращу пропозицію щодо відновлення роботи заводу: на відміну від інших гравців вона запропонувала розпочати роботу вже з 1 березня. За даними Фонду, для запуску заводу необхідно 49,6 млн грн.
ФДМ уточнив, що наразі з ЕРУ підписано рамкову угоду, яку переглядатимуть щомісяця і що передбачає, що до 18 числа сторони узгоджують обсяг давальницької сировини.
У свою чергу, в прес-релізі ЕРУ зазначило, що постачати ОПЗ на переробку до 60 млн куб. м газу на місяць буде "її донька" ERU Management, яка також купуватиме аміак і сечовину. ЕРУ зобов’язалася виділити понад $20 млн за угодами про кредитну підтримку для відновлення роботи заводу шляхом фінансування поставок газу в березні.
Як повідомлялося, після двох невдалих спроб приватизації ОПЗ наприкінці грудня 2016 року повідомив про рішення тимчасово зупинити провадження у зв’язку з високими цінами на природний газ і накопиченими боргами за його поставки. Підприємство заявило про пошук компаній, зацікавлених в оренді цілісного майнового комплексу заводу на тривалий період.
за матеріалами "Інтерфакс-Україна"